Старожили села Гірки Любешівського району пам'ятають криничку і капличку біля неї на хуторі Частий. З часом дерев'яна цямрина кринички розвалилася, джерело замулилося. Між іншим, за твердженням місцевих жителів, вода в ньому цілюща. До цього часу переповідають легенду про сліпого монаха, який ішов з проводарем повз криничку. Зупинилися відпочити, звісно ж, попили води, вмилися нею. І трапилося диво: до монаха повернувся зір. Згодом біля кринички звели каплицю, куди звідусіль приходили люди за зціленням. Існувала капличка там ще в 1950-х років. Потім ветху споруду розібрали войовничі атеїсти.

 

На знімках:

 

освячення лісової криниці;

 

до присутніх звертаються з вітальним словом
начальник Любешівського управління водного господарства Віктор Крисько
і отець Дмитрій (старший).

 

Фото надано
Любешівським УВГ.

 

Працівники Любешівського управління водного господарства спільно із жителями Гірок відновили криницю. І ось відбулось її урочисте відкриття та освячення. В дійстві взяли участь жителі навколишніх сіл району та прикордонного села Опадище Республіки Білорусь. Обряд освячення здійснили настоятелі Гірківського та Судченського православних храмів, отці Дмитрії, до речі, батько і син.

 

Звертаючись до присутніх із проповіддю, настоятель Свято-Іллінського православного храму села Гірки отець Дмитрій подякував усім, хто брав участь у відновленні криниці, та повідомив про наміри збудувати біля неї капличку.

 

Максим СОЛОНЕНКО.

 

Волинська область.

 

Голос України