Минулими вихідними проросійські військові формування знову застосували улюблену «святкову» тактику по всій лінії фронту, прицільну увагу приділивши маріупольському напрямку. Напередодні Дня Святого Миколая вони атакували позиції наших сил на Світлодарській дузі з метою захопити опорні пункти ЗСУ в районі Луганського.

 

«Близько 6-ї ранку російсько-окупаційні війська почали артилерійську атаку із застосуванням мінометів і ствольної артилерії. Українські бійці прийняли бій, під час якого перехопили ініціативу, відкинули супротивника і здійснили контратаку у фланг супротивника», — інформує прес-центр АТО. Також повідомляється, що ворог був змушений відійти, залишивши при цьому військове майно і спорядження російського виробництва. За даними розвідки, втрати супротивника становили понад 25 осіб убитими і до 30 поранених. Як повідомляє офіційний сайт МОУ, під час цього бою п’ятеро українських військовослужбовців загинули. Також є поранені й контужені.


Як зазначив учора на брифінгу в Міноборони начальник Об’єднаного оперативного штабу ЗСУ генерал-лейтенант Олександр Сирський, супротивник вів вогонь із окупованих Калинівки, Вуглегірська, Дебальцевого, що «не давало силам АТО можливості реагувати у відповідь, щоб не допустити втрат серед мирного населення».


За оперативним даними групи «ІС», у районі Широкиного окупанти гатили з 122 мм артилерії і застосовували бронетехніку. На донецькому напрямку в районі ДАП, Опитного, Авдіївки зафіксовано активні обстріли супротивником із застосуванням мінометів (82 мм і 120 мм) і станкових гранатометів передових позицій сил АТО.


Паралельно супротивник активно перекидає техніку та озброєння з боку Єнакієвого на Вуглегірськ. Частина цього підкріплення брала участь у бою на Світлодарській дузі. У районі Лозового Донецької області зафіксовано перекидання живої сили та бронетехніки окупантів. За минулу добу перекинуто 10 вантажівок і 5 одиниць ББМ (БМП-1/2). З огляду на це, підрозділ терористів перекидають зі Старомихайлівки до Петровського району Донецька. Як повідомляє «ІС», російське командування вживає заходів для підвищення боєздатності окупаційних військ на Донбасі. У підрозділах 1-го АК «ДНР» і 2-го АК «ЛНР» активно триває процес переозброєння й доукомплектування озброєнням і військовою технікою «згідно зі штатами». Крім того, за вказівкою Генштабу ЗС РФ, термін «відряджень» кадрових офіцерів, які нині діють на Донбасі, продовжено ще на рік.


Усі ці дані свідчать про те, що на фронтовому Донбасі, найімовірніше, канікул не буде. Москва знову активізує свої збройні підрозділи на сході України, перевіряючи реакцію не стільки Києва, скільки міжнародної громадськості й обираючи для цього саме Новорічні свята.