На думку комісії Луцької міської ради, яка займається перейменуванням вулиць обласного центру, першодрукар Іван Федоров, який у 1574 році надрукував у Львові свої перші в Україні книги "Буквар" та "Апостол", не хто інший як "комуняка". Інакше чим пояснити її настирне прагнення перейменувати цю вулиці в зв'язку із законом про декомунізацію. Жителі цієї магістралі в спальному районі Луцька не хочуть цього, оскільки звикли до старої назви та і не бачать сенсу в її заміні.

 

-- Якщо Іван Федоров був запеклим комуністом, то чому у Львові не зносять йому пам'ятник і не перейменовують його вулицю? Не роблять цього і в інших великих українських містах? Дуже хочеться почути пояснення луцьких чиновників із цього приводу. Свого часу навіть на місцевому ЖЕКу висіла табличка з адресою вул. Івана Федорова, і місцеві мешканці добре знають, що вона названа на честь першодрукаря Івана Федорова, -- написав на своїй сторінці в мережі Фейсбук ветеран АТО Павло Ковальський.

 

Подібним підходом до зміни назв вулиць обурюються і ветеран волинської журналістики Василь Федчук, який побував на черговому засіданні цієї комісії і з яким довелося зустрітися ввечері 22 грудня.

 

Якщо справи підуть так і далі, іронізують в місті, то луцькі чиновники побачать крамолу і в назві мікрорайону Красне, назву якого він запозичив від старовинного села Красне (красиве), колишнього західного передмістя Луцька.

 

Максим СОЛОНЕНКО.

 

Волинська область.

 

Голос України