Сьогодні опівночі на Донбасі вкотре «увімкнули» режим тиші. Такого рішення 21 грудня на своєму засіданні в Мінську дійшли учасники Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі.


А вчора з ініціативи української сторони в режимі скайп-конференції переговорники формату Україна-ОБСЄ-Росія за участі представників ОРДЛО знову обговорювали питання звільнення заручників. Як повідомила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, за підсумками онлайн-зустрічі, «новин немає, тому що так вирішила Москва». Вона заявила, що ключі від в’язниць і у РФ, і на окупованих територіях Донецької та Луганської областей знаходяться у Кремлі...

За словами глави СБУ Василя Грицака, у в’язницях терористів перебувають 109 наших заручників, ще 492 особи вважаються зниклими безвісти. «Україна ініціювала обмін п’ятдесяти дев’яти підтверджених бойовиками наших заручників на 228 прибічників сепаратистів, котрі перебувають під слідством, справи щодо яких розглядаються судами, або вже відбувають покарання. СБУ докладе максимум зусиль, щоб цей обмін відбувся до різдвяних свят. Зі свого боку, ми без зволікань здійснимо всі необхідні для цього процесуальні дії», — заявив він в інтерв’ю Укрінформу.


Що ж стосується повного припинення вогню у районі бойових дій, то, судячи з обстановки на фронті й даних нашої розвідки, виконувати мінські домовленості російсько-окупаційні формування, керовані московськими кураторами, схоже, не збираються. Напередодні противник 22 рази відкривав вогонь по наших позиціях. За даними штабу АТО (на 23.12), з артилерії калібром 122-мм і 120-мм мінометів велися обстріли в районі Луганського.

З 82-мм мінометів, гранатометів різних систем, крупнокаліберних кулеметів били по Авдіївці, Новгородському, Верхньоторецькому... Окупанти двічі намагалися атакувати в районі Світлодарської дуги, і обидва рази були зупинені вогнем ЗСУ. Крім того, протягом дня противник тричі обстріляв н. п. Миронівка з 152-міліметрової артилерії.


Також повідомляється, що на маріупольському напрямку з 120-мм і 82-мм мінометів противник обстріляв Красногорівку, Старогнатівку і Водяне. На луганському напрямку із протитанкових ракетних комплексів і 82-мм мінометів противник вів вогонь по Кримському, із гранатометів — по Попасній і Жовтому.


Як заявили в прес-службі Генштабу ЗСУ, 22 січня бойовики вперше за довгий час вели обстріл із 152-міліметрової артилерії по населених пунктах.


За оперативним даними групи «ІС», командування окупантів на Вуглегірському напрямку підсилює передові підрозділи своєї «7-ї омсбр». У другому ешелоні (за трасою Е50) на ділянці Вуглегірськ—Булавіно триває розгортання підрозділів резервної тактичної групи російсько-терористичних військ (дві посилені мотострілкові роти й одна танкова, загалом до 300 чол., при 14 ББМ і 8 танків). У районі західніше Дебальцевого (між Комуною і Хрестом) фіксувалася 6-и гарматна батарея 122-мм гаубиць Д-30\30А на позиціях, яка протягом доби періодично відкривала вогонь.


Куратор Кремля Сурков днями зустрівся із представниками так званої «ДНР» і настійно рекомендував своїм підопічним більше спілкуватися з місцевими жителями з метою доведення до них інформації про вагомий внесок Росії у розвиток квазіреспубліки. А також мотивував їх обіцянкою, запевнивши, що за рік-півтора «ДНР» і «ЛНР» мають увійти до складу РФ на правах повноцінних адміністративних одиниць.