Режим тиші, про який на останньому цього року своєму засіданні домовилися учасники Тристоронньої контактної групи в Мінську, знову не прижився в зоні бойових дій на сході нашої країни. Скільки насправді тривала мирна пауза, починаючи з півночі минулої суботи, точно встановити складно. За офіційними даними штабу АТО, перемир’я протрималося кілька годин, деякі очевидці стверджують: супротивник почав стріляти вже через півгодини. За минулу добу (інформація на ранок 26.12) російсько-окупаційні війська 33 рази обстріляли наші позиції, застосовуючи 122 мм артилерію, 120 мм і 82 мм міномети та БМП.


Напередодні черговий путінський «гумконвой» підвіз бойовикам «подарунки». За традицією після одержання таких посилок із РФ вогнева активність супротивника зростає. І нині, схоже, у пріоритеті у гібридних формувань залишається світлодарський напрямок. Нагадаємо, минулого тижня вони намагалися вибити українські підрозділи з їхніх позицій. Під час цього протистояння були втрати в обох сторін.


За оперативною інформацією «ІС», бойовики підсилили свої позиції на Світлодарській дузі. «До передової перекинуто до мотострілецької роти у розріджених бойових порядках 4 одиниці БМП-2, 2 одиниці МТ-ЛБ. Загалом висунулося вперед 65—70 бойовиків, розбитих на групи по 10—15 осіб, із собою мають великокаліберні кулемети й кілька станкових гранатометів (5—6 одиниць)», — написав у Фейсбуці координатор групи, народний депутат України Дмитро Тимчук.


Він також повідомив про можливі провокації з жертвами серед мирного населення на території «ЛНР» напередодні Новорічних свят. Про це свідчить розповсюджувана «МДБ ЛНР» інформація про «українських диверсантів», які нібито готують масштабні теракти в Алчевську та Перевальському з мінуванням під’їздів житлових будинків, установ, магазинів, розважальних закладів.


Минулої п’ятниці в режимі скайп-конференції за ініціативи української сторони переговорники у форматі України—ОБСЄ—РФ обговорювали питання обміну заручників. Однак безрезультатно. Попри блокування цієї теми Москвою, Україна продовжує робити все для того, щоб звільнити своїх полонених. Про це вчора в телеефірі заявив радник голови СБУ Юрій Тандіт. «Ми робимо все, щоб звільнити наших хлопців, які залишаються там. Ми запропонували безпрецедентну умову операції, ми готові віддавати за кожного нашого героя чотирьох. Ми кажемо, що ми готові віддати 228, забравши 57 осіб. Для нас це дуже важливо. Ми розуміємо, що рішення ухвалюються в Кремлі, і ми робимо все, щоб процес відновився», — сказав він.