Уповноваженому з прав людини Верховної Ради України Валерії Лутковській вдалося відвідати СІЗО у Сімферополі. За словам керівника її секретаріату Богдана Крикливенка, візит до Криму став результатом напружених переговорів останніх трьох місяців. Лутковська стала першим представником України, яка відвідала Крим з моменту окупації у лютому 2014 року.


У СІЗО вона зустрілася з трьома обвинувачуваними у справі «26 лютого» — заступником голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтемом Чийгозом, Мустафою Дегерменджі та Алі Асановим. За свідченнями адвоката Миколи Полозова, який був присутній на зустрічі, Чийгоз наголосив, що для громадян України, які мешкають у Криму, для кримськотатарського народу дуже важливо «відчувати становлення потужної незалежної України».

Також він звернув увагу на репресії на півострові щодо кримських татар. Самого Чийгоза можуть засудити до 20 років ув’язнення за нібито організацію масових заворушень під Верховною Радою Криму 26 лютого 2014 року.

Того дня патріотично налаштовані кримчани (більшість яких були кримськими татарами) вийшли під стіни парламенту, щоб не допустити ухвалення незаконного рішення про так званий референдум. Їм протистояла «кримська самооборона». У результаті сутичок кілька людей дістали травми. Вину за це кримська «влада» поклала на кримських татар, а представники «самооброни» проходять у справі винятково як свідки й потерпілі.


Нагадаємо, що у поїздці Лутковську супроводжує уповноважений з прав людини РФ Тетяна Москалькова, яка вчора відвідала громадян Росії у СІЗО Миколаєва.