Розповідає видавець-директор Державного підприємства «Українська правова інформація» В’ячеслав Леманинець (на знімку).

 

 


— Двадцятиріччя «Офіційного вісника України» для нашого колективу — справжнє свято. Свято тому, що ювілей видання наші працівники зустрічають із почуттям виконаного професійного і громадянського обов’язку. Указом Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності» «Офіційному віснику України» надано статус офіційного друкованого видання, у якому підлягають оприлюдненню державною мовою акти Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України. Відтоді було започатковано комплексну роботу з конче необхідного нагального питання — систематизації нормативно-правових актів як одного з важливих факторів забезпечення конституційного права громадян на доступ до правової інформації.


Тепер ми маємо тисячі передплатників. У окремі роки тиражі сягали до десяти тисяч примірників. Щороку видаємо регулярно в середньому по сто збірників. Тобто у підсумку впродовж двох десятиліть «Офіційним вісником України» скористалися в своїх невідкладних правових житейських потребах сотні тисяч лише передплатників. Крім того, до нас часто дзвонять, приходять у редакцію, зокрема, адвокати, прості громадяни, які хочуть придбати вісник перед судовими засіданнями чи перед вирішенням інших спірних питань. Сьогодні як ніколи ми чітко усвідомлюємо важливість нашої діяльності. Намагаємось високо тримати видавничу планку видання, активно здійснювати інформаційно-правове забезпечення Міністерства юстиції та його територіальних органів, а також юристів і широкої громадськості.


З метою доступності та оперативності, крім друкованого, раз на місяць видаємо «Офіційний вісник України» і в електронній формі на CD-дисках. У ньому вміщуються всі акти, опубліковані за минулий місяць у друкованому варіанті журналу. Придбати «Офіційний вісник України» можна через відділення «Укрпошти», оформивши передплату. Усі відвідувачі нашого сайту мають змогу ознайомитись зі змістом найближчих номерів «Офіційного вісника України». Зокрема, збірник широко розповсюджений у бібліотечній системі по всіх областях. У Києві, наприклад, можна ознайомитись із ним у бібліотеках імені Лесі Українки, імені Салтикова-Щедріна, «Молода гвардія», імені Достоєвського, імені Шевченка. Тут організовано спеціальні стенди. А ще ознайомитись із «Офіційним вісником України» можна у всіх обласних управліннях юстиції. Тут, зокрема, діють консультативні центри первинної правової допомоги. Юристи допоможуть віднайти необхідний нормативно-правовий акт в одному з номерів ОВ, нададуть у зв’язку з цим певні правові консультації. Нині, в період передплати, намагаємось якомога ширше популяризувати його.


Тобто ми прагнемо, щоб «Офіційний вісник України» став сьогодні настільною книгою правозахисників, керівників підприємств, установ, організацій будь-якої форми власності, приватних підприємців і, звичайно ж, пересічних громадян. Адже бути обізнаним у сфері правозастосування — не лише суспільна необхідність, а й ознака інформаційного суспільства і правової держави. Нашими постійними передплатниками є органи юстиції, міністерства, інші центральні органи виконавчої влади, їх територіальні органи, підприємства, установи, організації, що належать до сфери управління міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, державні адміністрації. Повноцінне забезпечення їх правовою інформацією, ясна річ, сприяє розв’язанню нагальних суспільних проблем.


Звісно, такий помітний ювілей «Офіційного вісника України» спонукає до розробки нових видавничих планів. Наші прагнення безумовно спрямовані на розвиток матеріально-технічної бази підприємства. Ми вдосконалюємо той процес, що є основним для офіційних видань Міністерства юстиції України, намагаючись бути сучасними та відповідати потребам наших користувачів. Сьогодні ми оновлюємо власний інтернет-ресурс. Наші реквізити на офіційному сайті Міністерства юстиції. До речі, створюємо також сайт закладу громадського харчування «Арт-кафе», що перебуває на балансі «Укрправінформу», пропонуючи відвідувачам нові сервіси та систему обслуговування.