Лише за останній місяць ціни на споживчому ринку Хмельниччини зросли майже на півтора відсотка. Окрім загальних тенденцій, що спостерігаються в економіці країни, посприяло цьому і наближення новорічно-різдвяних свят. Статистика свідчить про те, що ціни на продукти харчування та безалкогольні напої піднялися менш як на відсоток. Але це загалом. Та збільшення вартості на окремі товари покупці змогли відчути конкретно. За офіційними даними, на п’ять — десять відсотків подорожчали вершкове масло, молоко, сметана, кисломолочні продукти. Тож тепер за кілограм сиру на ринку треба віддати 50 — 60 гривень. Практично стільки ж коштує і добра сметана. А от ціни на яйця демонструють просто карколомні стрибки. На передноворічному сільськогосподарському ярмарку, який відбувся в обласному центрі, десяток коштував 18 — 20 гривень. Щоправда, перед прилавками постійно стояла чимала черга. Зате домашні вже встигли сягнути позначки у 55 — 60 гривень. Згодом ціна впала, та чи надовго?


Свинина та яловичина в останній місяць року не принесли жодних сюрпризів. Якщо і були якісь коливання, то вони обмежувались всього кількома гривнями і вкладались у межі від 45 до 85 гривень за кілограм, залежно від асортименту. Зате передноворічний попит на домашню птицю зробив свою справу. Якщо ще місяць-півтора тому кілограм качки чи гуски коштував на ринку 60 гривень, то тепер майже вдвічі більше. А індики вражають як розмірами, так і вартостями: за велику птицю доведеться віддати півтори-дві тисячі гривень, що для декого становить увесь місячний дохід.


На диво свіжі фрукти до святкового столу опинились чи не серед найдешевших компонентів. Відбірні яблука — десять гривень за кілограм. Екзотичні банани і ківі коштують 20 — 35 гривень. Серед дорожчих — хурма, грейпфрути, ананаси, які дотягують до 40 — 60 гривень за кілограм. Та попри це їх не розмітають з прилавків. Віддати півсотні гривень за тропічну ягоду — не таке вже й просте завдання.


Тож загалом особливого передсвяткового ажіотажу ані на ринках, ані в супермаркетах не спостерігається. І хоча традицію гарно накрити стіл на Новий рік та Різдво підтримують у більшості родин, поте чимало господинь намагаються бути ощадливішими і відмовлятись від «зайвих» делікатесів.

Хмельницька область.