Напередодні Нового року, всупереч Мінським домовленостям, російсько-окупаційні війська з особливою завзятістю розстрілюють «режим тиші» у зоні проведення бойових дій на сході нашої країни. За добу (дані штабу АТО на 28.12) вони 44 рази били по позиціях наших сил уздовж усієї лінії фронту з 122 мм артилерії, важких мінометів, «зеніток» і БТР. Утім, загострення ситуації спостерігається після прибуття чергового путінського «гумконвою»... Щоправда, за даними ГУР МОУ, цього разу білі «КАМАЗи» дорогою назад вивезли з моргів Горлівки і Макіївки майже сорок тіл убитих у війні на Донбасі російських військовослужбовців. У такий спосіб командування ЗС РФ приховує участь своїх кадрів у «громадянському протистоянні» на території України.


Звертає на себе увагу різке збільшення кількості вогневих засобів окупантів на передньому краї на низці ділянок (насамперед це стосується великокаліберних кулеметів і станкових гранатометів). Зокрема, схожа ситуація фіксується на ділянках: район донецького аеропорту, район на захід від Горлівки, Петровський район Донецька, ділянка на північ від Саханки (район Комінтернове — Октябр). Про це повідомляє група «ІС».


Водночас у лавах проросійських бойовиків поширюються чутки про те, що після «розвідки боєм» у районі Світлодарської дуги ЗСУ готують «масштабний наступ» на Дебальцеве. «Ополченці» та місцеві «чиновники» масово вивозять свої сім’ї з Дебальцевого й Вуглегірська до Горлівки з можливою подальшою їх евакуацією вглиб окупованої території.


Під час активних бойових дій на Світлодарській дузі Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ евакуювала звідти свою патрульну базу. Про це йдеться у звіті місії за 22—26 грудня, опублікованому у вівторок. Міжнародні спостерігачі повернулися до Світлодарська зранку 26 грудня.


За оперативним даними «ІС», серйозний резонанс у «ДНР» і «ЛНР» спричинила інформація, що готується блокування окупованих територій ветеранами добровольчих формувань АТО. Занепокоїлися ті, хто має відношення до організації контрабандних потоків з неокупованої території України.


«Місцеве населення стурбоване можливими труднощами в одержанні пенсій і соціальних виплат від України, а також проблемами в поїздках для придбання товарів за лінією розмежування. «Чиновники» і малий та середній бізнес у «ДНР», які значною мірою залежать від контрабанди, інформацію про ініціативу ветеранів АТО зустріли вкрай негативно. І навпаки, схвалюють цю ініціативу «чиновники» і бізнесмени (переважно представники «ЛНР»), які мають відношення до контрабандних потоків в ОРДЛО з Росії», — йдеться у повідомленні «ІС».