А народився він у... Франції 6 червня 1938 року -- у Ліонському передмісті Гіні, де закінчив 1-й клас. У 1930-х роках батьки Михайла Безпалька -- нині найстарішого Діда Мороза України -- поїхали з Тернополя у пошуках кращої долі, але у 1945-му, після закінчення Другої світової війни, повернулись у рідне місто.

 

Михайло Безпалько закінчив театральну студію при Тернопільському драмтеатрі і все життя пропрацював тут драматичним актором.

 

У його доробку -- понад 300 творчих робіт. Та головний його персонаж -- Дід Мороз. Більше 60 літ актор Тернопільського обласного академічного драмтеатру імені Т. Шевченка Михайло Безпалько вітає дітей з Новим роком. Кар'єру новорічного чарівника тернопільський Дід Мороз розпочав у 1956-му -- щойно прийшовши на роботу в драмтеатр.

 

Свого часу ремесло Діда Мороза Михайлу Безпальку передав актор Іван Яроцький. Саме ця роль для нього є найулюбленішою і найвідповідальнішою. За таку відданість зимовому казковому персонажу належним чином його оцінили і автори Книги рекордів України, вручивши пану Михайлу диплом за "найбільшу кількість Нових років у образі Діда Мороза".

 

Відтоді жодне новорічне свято не обходиться без його участі. До слова, за часів незалежної України творчий доробок Михайла Безпалька поповнився ще однією роллю -- Святого Миколая. Їй уже також понад чверть століття. Але час Миколая вже вичерпався, настали дні Діда Мороза у Новорічно-Різдвяний період.

 

Роль Санта-Клауса не виконує, каже, звик до колишнього радянського персонажа -- Діда Мороза. Дякує подрузі -- Снігурці, яка допомагає йому створювати свято для дітлахів.

 

Що дітям потрібно? Щоб Дід мороз був добрий, щирий, балакучий, щоб йому можна було розповісти віршика чи заспівати пісеньку і за це отримати гарний подарунок.

 

Актор, а тим паче Дід Мороз, вважає Михайло Безпалько, повинен бути добрим психологом і доброю людиною. Адже і діти, і дорослі хочуть вірити у новорічну казку...

 

Галина МИКОЛИН.

 

Тернопільська область.

 

Голос України