У Бережанах на Тернопільщині відбулася науково-практична конференція "Маркіян Шашкевич -- будитель національного духу Галичини", присвячена 205-й річниці з дня народження видатного поета, просвітителя, культурно-громадського діяча. Свого часу він навчався в Бережанській гімназії.

 

Життєва доля Маркіяна Шашкевича (6 листопада 1811 р. -- 7 червня 1843 р.) була нелегкою, як і в багатьох інших галицьких священиків. Але діяльність його мала значний вплив на національне відродження й розвиток української літератури в Галичині.

 

Відтак науковці з Бережан, Тернополя, Чорткова, інших міст представили змістовні доповіді на секціях "Література", "Історія. Релігієзнавство" і "Краєзнавство". Про життя й творчість М. Шашкевича, його "Русалку Дністрову" та інші творчі надбання, діяльність "Руської трійці" доповідали Ольга Зарихта, Ярослав Дзісяк, Оксана Зборівська, Світлана Куца, Олександра Бойко та інші. На основі матеріалів конференції видано збірник.

 

У рамках заходу відбулася презентація видань "Бережанці у вінок Маркіяну" (упорядник Лілія Зінчук) і "Маркіян" (Микола Проців), було продемонстровано книжково-ілюстративну виставку "Маркіян Шашкевич -- Просвітитель Галичини" (Ольга Михайлишин).

 

Галина МИКОЛИН.

 

Тернопільська область.

 

Голос України