На День Святого Миколая Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман вручив іменний годинник 13-річному школяреві з Черкас Богдану Волику (на знімку).

 

Фото з Урядового порталу.

 

Нагороду з рук глави уряду учень черкаської ЗОШ № 21 отримав за мужність і відвагу, виявлені ним під час порятунку двох малолітніх дівчаток, які провалилися на Дніпрі під кригу.

 

Сталася пригода опівдні 15 грудня. Богдан Волик, гуляючи безлюдним берегом уздовж Дніпра, помітив двох дівчаток, котрі йшли по кризі. Тільки-но хлопчик зібрався гукнути малим, що лід занадто тонкий, як одна з них умить провалилася. За кілька метрів від подружки опинилася у крижаній воді й друга дівчинка...

 

Діти хапалися руками за краї ламких крижин, голосно кричали і плакали. Хлопчик дуже розхвилювався, та не розгубився. Спочатку він набрав по мобільному телефону службу порятунку «101». Потім швидко відламав від дерева гілку і обережно наблизився до однієї з дівчаток...

 

Коли Богдан витягнув 9-річну Маринку на берег, прибули рятувальники. Підполковник Державної служби з надзвичайних ситуацій Олександр Запрягайло разом із помічниками врятували другу дитину, майже непритомну десятирічну Даринку.

 

...Щойно дітей було передано медикам «швидкої», рятувальники ближче познайомилися з відважним і кмітливим хлопчиком. Історія, яку вони почули, не залишила байдужими працівників ДСНС. З’ясувалося, що сам підліток теж давно потребував допомоги. Ще у дитячому садку через небезпечні пустощі свого однолітка він став незрячим на одне око. Своєчасно прооперувати хлопчика не змогли — його самотужки з пелюшок виховувала бабуся. Утім, травма не зробила Богдана замкнутим. Він, розповіли згодом бабусині сусіди, виростав відкритим, скромним і дуже чуйним. Завжди поспішав на допомогу старій людині, захищав малих. Якось, пригадали старенькі, зняв із високого дерева безпомічне кошеня, яке через страх не могло рухатися...

 

Та є у Богдана, поділилася його бабуся Алла Василівна, свої прикрощі. Через те, що деякі учні дражнять його «піратом», «однооким», він не ходить до школи, а старанно навчається вдома за індивідуальною програмою. Дуже любить книги, природу. Влітку багато плаває, пірнає, купається на Дніпрі, бо хотів би стати у майбутньому водолазом...

 

Коли про Богданів учинок дізналися всі у місті й почали телефонувати до бабусі, хлопчик дуже здивувався. Адже він не вважав, що зробив щось надзвичайне. Влітку на Дніпрі йому не раз доводилося допомагати малим. То заплутаються у водоростях, то судомою ногу комусь зведе... Звичайна «купальська» справа... Ще більше збентежився, коли сказали, що повезуть його аж у Київ.

 

Із хвилюванням переступив Богдан поріг Кабінету Міністрів України. Добре, зізнався, хоч не сам, а разом із підполковником Олександром Запрягайлом. Прем’єр-міністр, нагородивши обох рятівників годинниками, звернувся до школяра із запитанням, чи є у нього нездійснена мрія. Хлопчик задумався і щиро відповів: побувати та покататися у... метро. Глава уряду зателефонував міському голові Києва Віталію Кличку і попросив організувати відважному хлопчику мандрівку метрополітеном поруч із машиністом електропоїзда. А ще Володимир Гройсман показав свій кабінет, залу засідань Кабінету Міністрів і, головне, пообіцяв Богданові допомогу в проведенні медичного обстеження та в лікуванні.

 

Повертався черкаський рятівник із Києва щасливий. І не тільки від того, що вперше побував у передноворічній столиці, побачив ялинку і, звісно, покатався у метро. Він був радісним від майбутньої зустрічі. Вдома на нього чекали його нові віддані друзі. Дві подружки, Маринка і Даринка, яким він урятував життя.

 

Ліна ЛЕБЕДЕНКО-ТИТАРЕНКО.

 

Черкаська область.