Вечірнє засідання 15 січня

Верховна Рада 256 голосами прийняла в цілому проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку проходження військової служби та питань соціального захисту громадян України, які проходять військову службу під час особливого періоду (реєстр. №1525). Законопроектом, який доповів голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський, врегульовано питання військового призову — строки військової служби, надання відпустки військовослужбовцям, відстрочки від строкової служби тощо.

Законом, зокрема, збільшується строк військової служби незалежно від виду Збройних Сил України до 18 місяців та 12 місяців для призовників із вищою освітою, зменшується кількість підстав для отримання громадянами України відстрочки від проходження строкової служби, запроваджується кримінальна відповідальність за ухилення від призову на військову службу за призовом офіцерів запасу; уточнюються підстави для звільнення військовослужбовців з військової служби в особливий період. Збільшено максимальний вік для призову на строкову службу з 25 до 27 років. Контракт на службу в армії тепер можна буде укладати терміном від одного до п’яти років, тоді як раніше контракти укладали лише на п’ять років.

Відстрочка від призову за рішенням районної (міської) призовної комісії відповідно до цього Закону може надаватися за сімейними обставинами, станом здоров’я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності. Зокрема, відстрочка надаватиметься студентам, сільським учителям та медикам, священнослужителям, сільським, селищним та міським головам — на строк виконання ними цих повноважень, резервістам — на весь період служби у військовому резерві, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ України — на весь період їх служби.

Депутати висловили низку зауважень до законопроекту, багато поправок було враховано. Зокрема, щодо звільнення призовників-малих підприємців від сплати податків, відстрочки від призову для кандидатів та докторів наук віком до 27 років. Наголошувалося на потребі забезпечувати призовників за державний кошт, а не зусиллями волонтерів, одягом, взуттям, харчуванням, предметами гігієни, засобами особистого захисту та озброєнням.

Сергій Пашинський нагадав, що нова мобілізація розпочнеться 20 січня і розповів, що після першого етапу мобілізації буде прийнято окрему постанову з урахуванням нових норм закону та зобов’язань, яке взяло на себе Міноборони, щодо навчання, озброєння та екіпіровки військовослужбовців.

Валерій Пацкан (Блок Петра Порошенка) висловив подив щодо відстрочки для працівників органів внутрішніх справ, тобто міліціонерів. На це доповідач відповів, що міліція і так уже несе свою службу, охороняючи громадський порядок і в тому числі у зоні АТО на передовій, де вже загинуло майже 200 міліціонерів. Тому їх не призиватимуть до армії. Зрештою, законопроект було прийнято з урахуванням зауважень, що пролунали.

У цілому прийнято проект закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо уточнення та приведення окремих положень у відповідність до норм чинного законодавства) — №1766, який було включено до порядку денного на ранковому пленарному засіданні. Цей документ запроваджує нову модель фінансового забезпечення місцевих бюджетів та міжбюджетних відносин і робить ще один крок до децентралізації влади.

Законом, зокрема, передбачено стимулювання проектів співробітництва та об’єднання територіальних громад шляхом надання державної підтримки; надходження від місцевих податків та зборів до бюджетів місцевого самоврядування; концентрацію ресурсів та повноважень на обласному рівні для належного фінансування заходів окремих державних програм; вирішення проблемних питань фінансування делегованих повноважень органів місцевого самоврядування міст районного значення, селищ та сіл на перехідний період.

Народні депутати також прийняли в цілому проекти законів про технічні регламенти та оцінку відповідності (№1065), про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо невідворотності покарання осіб, які переховуються на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції (№1767), про внесення змін до деяких законів України (щодо скасування ліцензування імпорту активних фармацевтичних інгредієнтів) (№1498). У першому читанні — проекти законів про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні (№1256), про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності військовослужбовців, надання командирам додаткових прав та покладання обов’язків у особливий період (№1762).

Наприкінці вечірнього засідання Голова Верховної Ради Володимир Гройсман поінформував про ситуацію в донецькому аеропорту, де точився запеклий бій і зачитав смс-повідомлення про те, що аеропорт перебуває під контролем українського війська від радника Президента і помічника міністра оборони Юрія Бірюкова: «Я розмовляв з комбатом. Ситуація ахова, не більше, ніж була вже кілька разів: масивний штурм. Наша арта (артилерія) працює на всю котушку: танцюють «карусель» по периметру ІПС. Ми не здамо аеропорт!». Депутати оплесками привітали наших мужніх героїв.

Голова Комітету з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв повідомив, що під проектом постанови про висловлення недовіри Генеральному прокурору України Віталію Яремі вже поставили підписи 76 депутатів.