Попри чергові домовленості у форматі Україна—ОБСЄ—Росія про новорічний режим тиші на Донбасі, російсько-окупаційні війська цими святковими днями продовжували обстріли наших позицій із забороненого Мінськими домовленостями озброєння. За інформацією штабу АТО (дані на 3.01), за минулу добу гібриди 32 рази вели вогонь в усіх напрямках фронту.

 

Під Новий рік і Різдво так хочеться вірити в диво. Однак у мінський формат, схоже, уже ніхто не вірить. Тим не менш, альтернативні подарунки-сюрпризи ні Дід Мороз, ні Санта-Клаус діставати зі своїх мішків не поспішають. Тому намагаються розважити нас старими іграшками...

 

Про можливість введення поліцейської місії ОБСЄ на Донбас говорять чи не з початку воєнних дій на сході нашої країни. Президент України закликав Радбез ООН скерувати таку місію в зону конфлікту. Однак цю ідею не підтримали. Пізніше Петро Порошенко висунув іншу — про введення на Донбас поліцейського контингенту Євросоюзу, але й ця пропозиція не знайшла підтримки в міжнародних партнерів.

 

Восени минулого року після берлінської зустрічі «нормандської четвірки» тема поліцейської місії знову набула актуальності. Ідею навіть підтримала Москва. Однак лише на словах. Тому що керовані із Кремля «лідери» квазіутворень на території ОРДЛО відразу висловилися категорично проти. І вже тоді було зрозуміло, що єдиної політичної волі з цього питання немає й навряд чи вона буде у всіх 57 країн — учасниць ОБСЄ, зокрема й Росії. Щоб не говорили в Кремлі, але РФ блокувала і блокуватиме невигідні для неї рішення ОБСЄ.

 

Крім того, ця організація досі не проводила таких місій і не має досвіду, сил і засобів для її запуску. Щоправда, у цьому може допомогти РФ, яка неодноразово пропонувала офіційно відправити свій «миротворчий контингент» на нашу територію. На такий сценарій, без сумніву, погодилися б в ОРДЛО. І Україна б отримала заморожений конфлікт на Донбасі на кшталт Придністров’я. Втім, у будь-якому разі під час формування поліцейської місії для Донбасу РФ у ній відіграватиме не останню роль.

 

Щодо озброєної місії, то йдеться не про важку техніку. А отже, оснащені до зубів російським «військторгом» бойовики не реагуватимуть на присутність міжнародних поліцейських. Та й навряд чи їх пустять далі лінії розмежування. А ті, своєю чергою, не стануть надійним гарантом встановлення миру на Донбасі, якщо не буде виконано перших пунктів Мінських домовленостей — припинення вогню, виведення російських військ з нашої території, відновлення контролю над державним кордоном.

 

У ситуації хронічного ігнорування результатів переговорів тристороннього формату і безсумнівної їх кризи тема введення поліцейської місії ОБСЄ, яку знову виносять на порядок денний, має вигляд чергової спроби пошуку виходу з мінського лабіринту.

 

Ольга ВАУЛІНА.