За інформацією прес-центру штабу АТО, за добу (дані на ранок 4.01) російсько-окупаційні війська 39 разів обстріляли позиції українських захисників.

На маріупольському напрямку з мінометів бойовики стріляли по Широкиному. З озброєння БМП і гранатометів неодноразово вели вогонь по Павлополю, Мар’їнці та Водяному. Активно працювали снайпери.

На луганському напрямку ворог із гранатометів і стрілецької зброї протягом дня неодноразово обстрілював Новозванівку. На донецькому напрямку з 82 мм мінометів супротивник стріляв по Луганському, а з гранатометів і стрілецької зброї бойовики вели вогонь по наших позиціях у районі Майорська, Зайцевого, Луганського, Авдїївки та Пісків.

За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, у з’єднаннях і частинах російсько-окупаційних військ, розташованих не тільки в окупованих Донецьку та Луганську, а й на території РФ у Новочеркаську і Ростові-на-Дону, зберігається тенденція до зниження рівня морально-психологічного стану. До цього призвели незадовільні умови несення служби, значні втрати й неналежне матеріальне забезпечення.

Через це тільки за перші дні 2017 року зафіксовано понад 20 випадків заподіяння навмисних ушкоджень частин тіла «військовослужбовцями» з метою ухилення від участі в бойових діях і проходження військової служби.

Приміром, тільки в одному «стрілецькому батальйоні», дислокованому в окупованому місті Ровеньки, після проведення ротаційних заходів кількість охочих звільнитися з військової служби зросла до 30 осіб. І це притому, що нині укомплектованість «батальйону» особовим складом і так становить майже 50 відсотків.

Крім того, погрожуючи притягненням до адміністративної й кримінальної відповідальності, російське командування забороняє бойовикам спілкуватися телефоном чи через Інтернет з рідними і близькими. Для цього в підрозділах окупаційних військ ФСБ РФ проводить оперативні заходи щодо виявлення військовослужбовців, які у свята спілкувалися з абонентами, особливо з тими, хто перебуває на території України.

Влад СЕМЕНЧУК.