У Новорічно-різдвяні дні в Тернополі в бібліотеці-музеї "Літературне Тернопілля" відкрито літературно-мистецьку виставку "Христос рождається! Велике вічне диво!". Тут представили свої творчі роботи вихованці станції юних техніків та учні Тернопільської міської художньої школи імені Михайла Бойчука.

 

На знімку:

 

елементи літературно-мистецької виставки
"Христос рождається! Велике вічне диво!",
що в ці дні діє в бібліотеці-музеї
"Літературне Тернопілля"

 

Відвідувачі мають змогу полюбуватися м'якими іграшками, витинанками, шопками, ялинковими композиціями, різдвяними віночками, а також виставкою книжок на новорічно-різдвяну тематику. У рамкам відкриття виставки відбувся і майстер-клас "Казка різдвяного ангелика".

 

До слова, 6 грудня 2012 року на базі Тернопільської дитячої бібліотеки # 2, що в такому статусі тут діяла останні 30 років, й було створено бібліотеку-музей "Літературне Тернопілля". У даного приміщення, що розташовується в центрі обласного центру, дуже цікава історія. Понад 120 літ тому воно постало, як сімейна резиденція заможної родини Грабовських -- лікарів і юристів. Після націоналізації тернопільської міщанської вілли Грабовських у 1947 році тут жили перші владні особи області.

 

В архівних джерелах ця будівля датується 1894 роком. Власник кам'яниці Олександр Грабовський похований у Тернополі на Микулинецькому цвинтарі, на тій само алеї, що й бурмістр Тернополя у 1896--1903 роках, доктор Володимир Лучаковський -- відомий громадський діяч та видатна особистість. Саме за Володимира Лучаковського в місті з'явився телефонний зв'язок, електричні лінії та каналізація.

 

Працівники бібліотеки-музею "Літературне Тернопілля", де директором Галина Компанієць, зібрали численні архівні матеріали, що стосуються цієї історичної будівлі, людей, які жили тут. Вілла належала інтелігентам та римо-католикам Грабовським. У радянські часи цей ошатний будинок з колонами в центрі Тернополя облюбували перші секретарі обкому компартії. У 80-х розглядали варіант розташування в колишній віллі Грабовських Художнього музею, але рішенням виконкому Тернопільської міськради від 16 березня 1984 року приміщення передали в користування бібліотеки для дітей, що почала діяти тут у 1985-му. У 1995 році у віллі планували розмістити відділ зовнішніх зв'язків Тернопільської міськради, але цього не сталося.

 

Нині тут діє не лише бібліотека для дітей, а й оригінальна та неповторна бібліотека-музей "Літературне Тернопілля". Тож у Тернополі створено затишне місце для проведення літературно-мистецьких, культурно-освітніх заходів, зустрічей з митцями, відомими людьми Тернопілля, численними гостями краю.

 

Також мешканці і гості Тернополя поспішають у бібліотеку-музей на екскурсійну програму, яку неповторно проводить досвідчений бібліотекар-екскурсовод Оксана Лехіцька, що, здається, знає усе про Тернопіль, його минуле й сьогодення.

 

Галина МИКОЛИН.

Фото автора.

 

Тернопільська область.

 

Голос України