На теренах Тернопільської області проживають 486 осіб, які мають статус учасника УПА. Їхній внесок у боротьбу за незалежність України -- безцінний. Відтак депутати обласної ради проголосили 2017-й Роком Української Повстанської Армії. З нагоди відзначення 75-річчя УПА цьогоріч на Тернопіллі запланували комплекс заходів, спрямованих на вшанування пам'яті полеглих борців за волю України та підтримку й оздоровлення ветеранів УПА.

 

Зокрема, заплановано відкрити пам'ятний знак загиблим воїнам УПА. Облаштувати під'їзні дороги, встановити розпізнавальні знаки-вказівники, що ведуть до історичних місць Тернопільщини. Відновити всі зруйновані могили вояків УПА та комплекс у Антонівцях Шумського району.

 

До 75-річчя УПА впродовж року на Тернопільщині відбудуться тематичні круглі столи, літературно-мистецькі зустрічі, військово-патріотичні та спортивні заходи, тематичні документальні та художні виставки. А для ветеранів ОУН-УПА за рахунок коштів обласного бюджету передбачено 500-гривневу щомісячну доплату до пенсії. Передбачено кошти й на лікування та оздоровлення учасників УПА.

 

Галина МИКОЛИН.

 

Тернопільська область.

 

Голос України