Навіть Різдвяні свята не поліпшили ситуацію на Донбасі. Російсько-окупаційні війська не припиняли обстріли українських сил, застосовуючи при цьому великокаліберне озброєння, заборонене Мінськими домовленостями.

У період з вечора 7 до вечора 8 січня міжнародні спостерігачі зафіксували збільшення кількості порушень режиму припинення вогню. Понад 80 вибухів зафіксовано в районах на північний схід від Маріуполя, зазначили в прес-службі місії ОБСЄ.

Бойовики протягом тижня посилили свої позиції бронетехнікою на маріупольському напрямку й зараз з усіх видів зброї випробовують на міцність позиції ЗСУ. За даними штабу АТО на 9 січня, тут із 82-міліметрових мінометів окупанти обстрілювали Водяне, а із гранатометів і стрілецької зброї — Мар’їнку, Широкине, Талаківку, Чермалик, Павліполь і Гнутове. По Широкиному вогонь вела БМП супротивника.

На донецькому напрямку під обстріли потрапили Зайцеве, Авдіївка, Луганське, Красногорівка, Опитне. На луганському напрямку в районі Сизого супротивник застосував БМ-21 «Град». З мінометів неодноразово били по Троїцькому, а із гранатометів — по Станиці Луганській і Новозванівці. А всього за добу бойовики 46 разів відкривали вогонь по позиціях ЗСУ. У результаті п’ятеро наших захисників дістали поранення.

Як стало відомо нашій розвідці, командування ЗС РФ готує матеріали для російських ЗМІ про «обстріли» силами АТО житлових будинків на Донбасі. «У м. Горлівка фахівцями Центру інформаційно-психологічного протиборства Центру територіальних військ (Новочеркаськ) Південного ВО (Ростов-на-Дону) ЗС РФ при участі військовослужбовців 3-ї окремої мотострілецької бригади (Горлівка) 1-го АК (Донецьк) і з залученням місцевих жителів здійснюється підготовка матеріалів про нібито обстріли силами АТО житлових будинків для подальшого поширення російськими ЗМІ», — йдеться в повідомленні ГУР МО України.