Світлана Ярова, 25-річний депутат Вінницької міськради, виборола право брати участь у програмі уряду Японії «Корабель молодих лідерів світу» (Shіp for World Youth Leaders Program).

 

Уперше за 29 років існування програми до неї долучилися українці. У складі нашої делегації 12 учасників — порівну хлопців і дівчат. З 16 січня по 4 березня нинішнього року вони представлятимуть Україну в Японії. Ось що розповіла Світлана Ярова перед від’їздом до Країни вранішнього сонця.


— Національним лідером делегації обрали Ярослава Кучера, — каже пані Світлана. — Мені відведена роль його заступника. Будемо спілкуватися і налагоджувати контакти із молодіжними лідерами таких країн, як Японія, Бразилія, Індія, Єгипет, Канада, Кенія, Коста-Ріка, Королівство Тонга, Нова Зеландія та Республіка Фіджі. Загалом нараховується 240 учасників, половина з яких — японці.


Співрозмовниця пояснила, що під час ознайомлення з країною, на це відводиться тридцять хвилин, вони виконають всесвітньо відомий «Щедрик» Миколи Леонтовича, читатимуть вірші Тараса Шевченка, покажуть, як плести ляльки-мотанки та продемонструють уміння українців вишивати. При цьому всі будуть вбрані в український національний одяг. — Веземо також низку презентацій про історію нашої держави, — продовжує Світлана Ярова. — Підготували чотири семінари, зокрема, на тему екології і подолання наслідків аварії на ЧАЕС, а також гібридної війни. Хочемо пояснити, якою насправді є наша прекрасна Україна, наскільки вона відкрита для світу, якими щирими і миролюбними є українці. Незважаючи на це, ворог прийшов на нашу землю. І про це мають знати у світі.


Більшість програми відбуватиметься на... кораблі в Тихому океані. Нашого керівника поінформували, що в нього передбачена зустріч з родиною імператора Японії. Він також братиме участь в офіційному прийомі у Прем’єр-міністра країни, де буде присутня і заступник керівника делегації.


Відбір учасників проводило Міністерство молоді і спорту. Насамперед вимагалося вільне володіння англійською. Треба було також разом із заявкою і мотиваційним листом надіслати трьоххвилинне відео про себе і свою громадську діяльність. Під час другого етапу відбору претенденти пройшли співбесіди з представниками посольства Японії в Україні та чиновниками Міністерства молоді та спорту і благодійного фонду Богдана Гаврилишина. До речі, учасники нашої команди матимуть офіційну форму, дизайн якої розробили для Олімпійської збірної на минулорічних іграх у Бразилії.

Вінниця.

 

ДОВІДКА

25-річна Світлана Ярова — випускниця Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. Працювала у Вінницькому міському суді, в облраді, очолювала благодійний фонд «Талант-Інвест». У 2012 році виграла грант на поїздку у Швейцарію для вивчення діяльності місцевого самоврядування. Зізналася, що має мрію перетворити Вінницю на маленьку Швейцарію. На виборах до Вінницької міськради здобула перемогу на своєму окрузі серед 16 претендентів. Є заступником голови фракції партії «Вінницька Європейська стратегія», обрана секретарем однієї з постійних комісій міськради.

 

Світлана Ярова (крайня ліворуч) у складі української делегації представлятиме країну у програмі уряду Японії «Корабель молодих лідерів світу».


Фото з сайту Вінницької облдержадміністрації.