Заплатити за світло, газ, воду та внести квартплату тепер можна тільки у відділеннях банків, зокрема в Ощадбанку, ПриватБанку, платіжними картками у 34 точках прийому «Центру комунального сервісу» і за допомогою онлайн-сервісів через сайти комунальних підприємств. Про поштові відділення, де містяни щомісяця вистоювали величезні черги, тепер можна забути. Укрпошта зажадала більший відсоток за свої послуги при прийманні комунальних платежів і з 1 січня припинила дію договору з міським Головним інформаційно-обчислювальним центром (ГІОЦ). Про це повідомив його директор Віталій Козубський. Тепер усі, хто платив на пошті, перемістяться в каси банків.

 

Але це ще не весь клопіт. Частина жителів столиці замість звичних платіжок одержала «пробний варіант» нового платіжного бланка, що готується до впровадження, на якому надруковані всі квитанції: квартплата, вода, опалення, газ, електроенергія. За словами заступника голови КМДА Петра Пантелєєва, помилково такі бланки розіслали завчасно, і зараз за ними можна оплатити тільки квартплату та послуги Київводоканалу. Київенерго та Київгаз розішлють свої квитанції окремо. Внести плату в цьому місяці можна не до 20 числа, а до 25. А загалом влада столиці, «на численні прохання трудящих» і для їхньої зручності, має намір незабаром повернутися до розсилання єдиного платіжного документа на всі види послуг.


Крім того, кияни, яких обслуговують приватні жеки, а це 40 відсотків житлового фонду міста, раптом виявили, що квартплата за грудень підвищилася в півтора разу. Наприклад, КП «Житло-сервіс» підвищило плату за утримання будинків із 3,4 грн. за квадратний метр до 5,05. Заздалегідь ніхто мешканців не попередив. У вивішених постфактум оголошеннях у парадних зростання тарифу пояснюється підвищенням вартості електроенергії для місць загального користування в будинках і розпорядженням КМДА № 1216 від 2.12.2016 року. Як розповіли «Голосу України» у столичній міськдержадміністрації, услід за приватними, незабаром квартплату підвищать і за послуги комунальних жеків.