Справжньою загрозою, як мінімум для півдня нашої країни, стало розгортання в окупованому Криму російських зенітно-ракетних комплексів С-400 «Тріумф», які було поставлено на бойове чергування кілька днів тому.

 

Розміщено їх у Феодосії, у східній частині Кримського півострова, на території та на полігоні української військової частини, яка в 2014 році була захоплена «зеленими чоловічками» з російських військ спеціального призначення.


Із поставлених на бойове чергування вісім комплексів С-400 поповнили другий дивізіон 18-го зенітно-ракетного полку, на озброєнні першого дивізіону продовжують перебувати комплекси С-300 ПС. Комплекс «Тріумф» було поставлено на озброєння російської армії у 2007 році, ним оснащують війська ППО на всій території Росії. Після того, як Крим було анексовано, поставки цих комплексів почалися і на півострів.


Чим це небезпечно для нашої країни. Переважно — дальністю дії у радіусі 400 км. Це означає, що з мису святого Іллі під Феодосією (яке святотатство з боку РФ), де й розгорнуто комплекси С-400, вони зможуть накривати повітряний простір над частиною Херсонської, Запорізької та Донецької областей.


А ще жителі Феодосії розповіли авторові цих рядків: буквально напередодні надходження комплексів С-400 тут само було помічено й оперативно-тактичні ракетні комплекси «Іскандер», які здатні вражати наземні цілі на дальності 500 км. Причому вони можуть оснащуватися і ядерними боєзарядами.


Про те, що до Криму перекидають ядерні заряди, вперше повідомив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв ще два роки тому. Вказав він і місце, де їх розміщатимуть. Це військове містечко Феодосія-13 у селищі Краснокам’янка, або Кизилташ, неподалік власне міста Феодосія. За радянських часів цю базу й використовували за прямим призначенням. У товщі гори ув’язненими було пробито штольні й тунелі, як у метро. Тут протягом понад п’ятдесяти років складали й зберігали ядерні боєприпаси — аж до розпаду СРСР. Цікаво, що п’ять чи шість складених тут атомних бомб було направлено на Кубу під час Карибської кризи.


Стає зрозумілим, чому росіяни вирішили розконсервувати базу зберігання. Місцеві жителі кажуть, що останнім часом у Кизилташі заходи безпеки знову було посилено, як «за комуністичних часів».


Чи має бути реакція українських дипломатичних кіл на настільки зухвалі дії російської сторони, яка продовжує насичувати Крим військами, ядерною зброєю, перетворюючи його, як і за часів Радянського Союзу, на «непотоплюваний авіаносець»?

Безумовно, має. Тим більше що свідчень того предостатньо. Чи має відреагувати на це міжнародна громадськість? Має обов’язково, оскільки не можна залишати безкарними усі ті дії, які зухвало демонструє російська сторона як на сході нашої країни, так і в окупованому Криму.


Не треба забувати, що й на сході, і на Кримському півострові живуть українські громадяни.

 

Київ—Феодосія—Київ.

 


На знімку: комплекси С-400 «Тріумф» на мисі св. Іллі у Феодосії.


Фото надано місцевими жителями.