Українські військові поступово опановують раніше зайнятий «невідомими» аеродром «Бельбек», зокрема, повернуто повний контроль за стоянкою літаків, складом озброєння та диспетчерським пунктом, однак злітну смугу продовжували контролювати окупанти.

Не менш напружена ситуація біля інших, базованих у Криму, військових частин. Приміром, кримський телеканал АТР продемонстрував відео того, як військові без розпізнавальних знаків блокують військове містечко у Євпаторії. З відео видно, що місцеві мешканці вимагають від непроханих гостей або сховати зброю і відійти, або, найкраще, забиратися геть до Росії, бо їх ні від кого захищати не потрібно. На що командир окупантів «майор Сєргєй» чітко відповідає, що може це зробити тільки за наказом командуючого Чорноморським флотом Російської Федерації.

Тож хоч Путін досі продовжує твердити, що ці військові представляють не російську армію, а Кримські загони самооборони, самі вони вже давно не приховують своєї приналежності. Мало того, вчора Держприкордонслужба повідомила, що коли близько19-ї години 3 березня з Кубані до українського пункту пропуску прибув пором «Єйськ», то в одному з мікроавтобусів прикордонники виявили сім озброєних автоматичною зброєю та пістолетами осіб. «Дозволів на ввезення в Україну вогнепальної зброї у даних осіб не було. Вимоги прикордонного наряду щодо заборони ввезення в Україну вогнепальної зброї були проігноровані. З прибуттям зазначених транспортних засобів зі сторони України у пункт пропуску увірвались 10 озброєних автоматами та кулеметами військовослужбовців ЧФ РФ, які відтіснили прикордонний наряд та зайняли вогневі позиції по периметру», — йдеться у повідомленні Держприкордонслужби.

Проте цим епізодом російські військові не обмежилися. Уже на наступному поромі до пункту пропуску «Крим-Кубань» прибуло три вантажівки 

«КамАЗ» з озброєними людьми, котрі знехтували всі законні вимоги прикордонного наряду. При цьому ті російські військові, які вже перебували в пункті пропуску, погрожуючи зброєю, відтіснили прикордонників та провели автомобілі на територію України. А згодом саме це, без будь-якого перебільшення, озброєне бандформування, із застосуванням фізичної сили захопило місце дислокації відділу прикордонної служби «Керч».

Із заявою стосовно шляхів урегулювання ситуації виступив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. На його думку, попри те що врегулюванням ситуації в Криму вже зайнялися на міжнародному рівні, було б непоправною помилкою негайно не створити механізми пошуку шляхів усередині самої України. Одним із таких варіантів Р. Чубаров назвав формування Верховною Радою України та Верховною Радою Криму (кожна зі свого боку) спеціальних депутатських комісій, які без будь-яких ультиматумів мають розпочати обговорення всіх питань, що призвели до загострення ситуації. При цьому до спецкомісії Верховної Ради України повинні максимально увійти народні депутати, які проживають у Криму та обрані як за мажоритарними округами, так і від політичних партій.

«Знаєте, кримські татари п’ятдесят років не тільки були у вигнанні, а й боролися за повернення на свою батьківщину, і вони прекрасно розуміють, що відбувається. Крим незмінно повинен залишатись у складі української держави», — наголосив лідер Меджлісу.

Очевидно, розуміючи всю ненадійність ситуації, «нова кримська влада» поспішає. Зокрема, під час учорашньої прес-конференції так званий прем’єр Криму Сергій Аксьонов заявив, що референдум у Криму може відбутися навіть раніше, ніж 30 березня. «Референдум відбудеться, я вважаю, навіть раніше, ніж 30 березня. Ми сьогодні в рамках робочої групи з його організації приймемо це рішення і намагатимемось найближчим часом повністю дізнатися волю кримчан, та будемо діяти відповідно до того переконання, яке нам висловлять кримчани», — сказав він.

У зв’язку з цим нагадаємо, що спочатку незаконний референдум планувалося провести 25 травня, згодом цю дату було зміщено на 30 березня, а тепер лунають заяви, що він взагалі може відбутися у найближчі дні. Невже побоюються, що Путін відведе російські війська, тож поспішають ще за підтримки російських штиків провести це «волевиявлення»?

Принагідно нагадаємо, що ЦВК України вже заявила про неможливість проведення місцевих референдумів до ухвалення відповідного закону. «Жоден із чинних законів не визначає порядок проведення місцевих референдумів, а отже, їхня організація є неможливою», — наголосили у Центрвиборчкомі.

А тим часом Держприкордонслужба встановила посилений контроль на в’їзді до АР Крим. Зокрема, вчора було розгорнуто три контрольно-пропускні пункти та виставлено прикордонні патрулі в районі населених пунктів Салькове, Каланчак та Чаплинка.

Учора в Севастополі близько сотні цивільних осіб блокували виїзди й виходи зі штабу Військово-Морських cил України. Серед них — невелика група людей з автоматами, у бронежилетах і повному армійському екіпіруванні без розпізнавальних знаків.     

Фото Миколи МАГДИЧА