На бойовому Донбасі зберігається напружена ситуація. Порівняно з попередньою добою російсько-окупаційні війська, за даними штабу АТО на 18.01, удвічі збільшили кількість обстрілів позицій українських сил. Бойовики 61 раз відкривали вогонь на всіх напрямках.

За оперативним даними групи «ІС», у районі Світлодарської дуги окупанти продовжують спроби дезорганізувати оборону українських військ шляхом постійного вогневого впливу на передові позиції, а також на цілі в тактичному тилу. Протягом доби супротивник обстріляв 122 мм артилерією передові позиції ЗСУ на північ від Калинівки й у районі висоти 223.9, а також цілі на південь від Луганського, на схід від Світлодарська. Кілька інтенсивних вогневих нальотів 120 мм мінометами зафіксовано уздовж всієї Світлодарської дуги.

Своєю чергу новий голова ОБСЄ Себастьян Курц в інтерв’ю DW заявив про необхідність розширити графік діяльності спостерігачів місії на Донбасі. «Жителі на сході України розповідають, що коли спостерігачі йдуть, починається стрілянина, зокрема, вночі. Тому необхідно краще технічно оснастити спостережну місію і продовжити час, коли триває процес спостереження, щоб зробити все можливе для дотримання перемир’я», — заявив Курц. При цьому він зазначив, що проблема з недотриманням перемир’я полягає у браку довіри між Києвом і Москвою.