У неділю з нагоди Дня Соборності України в приміщенні Національного музею Тараса Шевченка відбулися урочистості за участю Президента Петра Порошенка, Першого заступника Голови Верховної Ради Ірини Геращенко, народних депутатів, урядовців, громадських діячів та учасників АТО. Заходи розпочалися з покладання квітів до пам’ятників Тарасу Шевченку і Михайлу Грушевському, а також було вшановано пам’ять перших загиблих Героїв Небесної Сотні Михайла Жизневського та Сергія Нігояна.


Вітаючи український народ із Днем Соборності, глава держави зазначив, що хоч проголошена 22 січня 1919 року злука Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки тоді так і не стала реальністю, проте саме цей акт мав вирішальне значення для утвердження української соборної держави у теперішніх кордонах.

 

На знімку: Президент України Петро Порошенко з дружиною Мариною, Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко (друга ліворуч), Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів (крайній праворуч) під час церемонії покладання квітів до пам’ятників Тарасу Шевченку і Михайлу Грушевському з нагоди Дня Соборності України.

 

«Історичні документи, які ми тут сьогодні маємо можливість оглянути, втілилися в життя, на жаль, лише через 72 роки. Тоді ж, у дев’ятнадцятому році, Соборна Україна не стала реальністю. Та й незалежність держави на довгий тоді час було втрачено», — зазначив П. Порошенко та нагадав про історію Фінляндії, якій у 1917 році таки вдалося вибороти свою незалежність. «Нині, дорогі браття й сестри українці, ми зобов’язані замислитися, а чому ж так трапилося? Чому в Гельсінкі цього року відзначатимуть століття незалежності, а в Києві минулого року святкували лише 25-річчя? Чому ми й Україна втратили 75 літ і зим? Чому Фінляндія є однією з найуспішніших країн Євросоюзу, а Україна лише зараз розпочала шлях європейської модернізації? Чому фіни, попри те, що у них існувала дуже сильна політична конкуренція, не перейшли тої червоної лінії до самознищення і змогли захистити себе, а українську державність згубили внутрішні чвари», — запитав Президент та зазначив, що відповідь на це питання можна знайти як у спогадах гетьмана Павла Скоропадського, які є повчальним нагадуванням про минулі помилки, так і в словах поета Олега Ольжича, котрий писав: «Уся історія України — це боротьба двох сил: конструктивної, що скупчує українську потугу, і руїнної, що розпорошує її у взаємному самопожиранні та несе розбиття і розклад. А вслід за цим — завжди йшло панування чужинців над Україною». Відтак глава держави закликав не повторювати помилок минулого, бо в період загроз та небезпеки ще більше, аніж у мирний і спокійний час, треба вміти поступитися власними амбіціями та інтересами на користь священної справи збереження національної єдності й власне збереження України.


Упродовж останніх трьох років ми вже традиційно згадуємо не тільки видатних історичних діячів, які боролися за Україну, а й наших сучасників — Героїв Небесної Сотні та героїв війни за незалежність у боротьбі з російськими агресорами. Зазначивши, що наші герої воюють на сході не за повернення окремих територій, а за всю соборну українську землю, Президент наголосив, що зараз нашим головним пріоритетом є відновлення територіальної цілісності та суверенітету України. «Такі надскладні завдання як повернення України на Донбас і повернення Донбасу в Україну, завдання деокупації Криму вирішуватимемо насамперед політико-дипломатичним та міжнародно-правовим шляхом, зміцнюючи водночас нашу обороноздатність та наші Збройні Сили», — сказав глава держави та підкреслив, що будь-яким крокам із політичного врегулювання в рамках Мінського процесу має передувати очевидний і беззаперечний прогрес у безпекових питаннях, а саме: стале припинення вогню, виведення російських окупаційних військ та техніки, роззброєння бойовиків, контроль над окремими ділянками україно-російського кордону. «До вирішення цих проблем на порядку денному не стоять і не стоятимуть політичні питання, в тому числі це стосується і змін до Конституції», — заявив П. Порошенко. Водночас Президент засудив заяви деяких політичних сил та політиків, які «в ретельно завуальованій формі» пропонують нам відмовитися від Донбасу. «Ви збирали ці території, щоб цими українськими землями розкидатися», — звернувся Президент до цих політиків та наголосив, що в стосунках з Росією така стратегія, і це вже стовідсотково доведено, до миру не призведе, бо мета Москви — не Донецьк чи Луганськ, не лише Крим і Севастополь, а вся Україна. У зв’язку з цим П. Порошенко запевнив, що хоч деякі політики не приховують «російської ставки на організацію в Україні штучних протестів та дострокових парламентських виборів», він усіма доступними законними способами протидіятиме спробам дестабілізувати нашу країну і звести нанівець всі ті важкі кроки і перші результати, які забезпечила влада і вистраждав український народ.


«Хай надихають нас приклади героїв України, в тому числі таких як Володимир Жемчугов, народжений на Луганщині, але син усієї української землі. Як активний учасник руху опору російській окупації він провів 30 спеціальних операцій зі знищення військових об’єктів ворога та особового складу окупаційних військ. При спробі захоплення ворогами, Володимир Павлович прийняв рішення підірвати себе, внаслідок чого отримав тяжкі поранення», — сказав Президент та повідомив, що підписав указ про присвоєння йому звання Героя України. Приймаючи високу нагороду, Володимир Жемчугов із хвилюванням зазначив, що на його прикладі не лише патріоти, а й звичайні жителі окупованих територій Донбасу та Криму побачили, що Україна ніколи і нікого не покине.


Серед нагороджених з нагоди Дня Соборності України також Перший заступник Голови Верховної Ради України, уповноважений Президента з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко — їй вручено орден княгині Ольги ІІІ ступеня.


Орденом Свободи нагороджено й народного депутата, голову Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова. «Я приймаю цю нагороду виключно як відзнаку сотням і сотням тисяч громадян України — кримських татар, українців, людей інших національностей, які живуть в Криму і залишаються в гідності та вірними українській державі», — сказав Р. Чубаров та закликав робити все для того, щоб одного дня, спираючись на Універсал Соборності, могти сказати: «Ми в єдиній, незалежній українській державі зі всіма відновленими суверенними кордонами».