Ще в грудні «Голос України» (№ 238 (6492) 14.12.2016 р.) повідомляв про те, що одна з найобговорюваніших тем в «ЛНР» — це можлива незабаром відставка лідера місцевих сепаратистів Ігоря Плотницького.


Тоді мешканець Луганська Олександр Т. написав нам: «Вже надто багатьох він не влаштовує — починаючи від місцевих кримінальних авторитетів і закінчуючи російськими кураторами, які його в це саме крісло й посадили. А останнім є за що гніватися: гроші дають, і вони успішно «освоюються», а от завдання, які приходять із Москви, влада «молодої республіки» виконувати не поспішає. Цього року з Білокам’яної прийшло майже три сотні доручень, з яких виконали менш як сотню. І то дріб’язкових...

Нотомість Першопрестольній ця нестаранність коштувала майже мільярд бюджетних рублів, який з успіхом розчинився в кишенях колаборантів».


А луганчанин Ігор Р. припустив, що неспроста з’явився із небуття перший «народний глава ЛНР» Валерій Болотов. І насамперед одразу ж кинувся із критикою на Венедиктича (Ігор Плотницький. — Авт.). Намагаючись якось виправдатися (передусім перед інспекторами й кураторами із кремлівської адміністрації), Плотницький організував соціологічне дослідження серед луганчан, які, зрозуміло, підтвердили «динамічно зростаючу довіру до глави ЛНР». Хоча якщо в Кремлі вирішать його прибрати, то соціологи вже не врятують...


Але завдяки Новорічним і Різдвяним святам така обговорювана на «луганських кухнях» тема поступово зійшла нанівець. І стала, було, вже забуватися. Але олії у вогонь підлив особисто ватажок колаборантів, опублікувавши на своєму «офіційному сайті» такий текст: «Силами, які намагалися здійснити державний переворот у Республіці, підготовлена й майже здійснена провокація проти Луганської Народної Республіки. З метою дискредитації Глави здійснена спроба сфабрикувати кримінальну справу в Російській Федерації... Усе це робиться винятково з метою дискредитації Глави Республіки і просування сил, які в кінцевому підсумку намагаються прискорити здачу Луганської Народної Республіки ворогам. Але в цих сил це не вийде...».


Та поки що не виходить у самого Плотницького. Правий був наш читач: не врятували його «соціологічні опитування». Зважаючи на все, куратори залишилися незадоволені діяльністю «глави молодої республіки».


«Ворожими силами», що порушили кримінальну справу проти Плотницького, виявилися слідче управління слідчого комітету Росії по Ростовській області та ФСБ РФ (куди ж без них).


«Мабуть, привід зайнятися Плотєю (Плотницкий. — Авт.) ефесбешники шукали давно, — пише луганчанин Олексій М. — Але формально для РФ він громадянин іншої держави. Тому потрібно було знайти факт того, як цей затятий прихильник руського міра і всієї Росії нашкодив РФ. І він, цей самий привід, знайшовся. Наприкінці минулого року Плотницький активно «зачищав» своє оточення від «ворогів народу». Одним з яких, зовсім випадково» виявився громадянин РФ — «екс-прем’єр-міністр ЛНР» Геннадій Ципкалов. І «чекісти» вхопилися за це. А далі вже справа техніки...».


Нагадаємо, що Геннадій Ципкалов був заарештований після «ліквідації змови» в Луганську у вересні 2016-го, а потім за нез’ясованих обставин нібито повісився в камері.