Поки мінський процес з мирного врегулювання ситуації на Донбасі у форматі Україна—ОБСЄ — Росія замерз в очікуванні «ЦУ» з переговірної кімнати геополітичного хмарочоса, на сході нашої країни, схоже, почалася нова «мирна» фаза воєнних дій, в епіцентрі якої — цивільне населення.

 

В останні дні кількість обстрілів російсько-окупаційних військ по українських позиціях залишається практично в межах півсотні. Проте їх якість «стає важчою» з кожним разом — бойовики застосовують артилерію забороненого калібру. А ніч на четвер, за даними штабу АТО, на луганському напрямку була найнеспокійнішою за останні кілька тижнів: тут противник застосував РСЗВ «Гради»...


А напередодні (25.01) український населений пункт Красногорівка було обстріляно гібридними формуваннями з реактивних установок «Град-П». Учора терористи протягом години знову били по цьому містечку. За даними відділу комунікації поліції Донецької області, під обстріл потрапили вул. Чайковського й вул. Нахімова. Пошкоджені п’ятиповерхівка та гуртожиток сільськогосподарського технікуму...


«Спецоперацію» щодо мирних громадян бойовики проводять і на КПВВ «Станиця Луганська». Тут заборонили людям завозити на окуповані території продукти харчування. «Протягом декількох останніх днів спостерігаємо таку ситуацію, що російські найманці забороняли громадянам України проносити спочатку м’ясні вироби, а надалі це поширилося й на всі продукти харчування. Практично вони змушують усе викидати просто там, на їхньому посту. Із чим пов’язана така ситуація, поки що сказати не можу. Нібито, з якимось карантином, який вони оголосили, бо немовби вважають, що на території, контрольованій Україною, є якісь спалахи хвороб серед свійських тварин. Звичайно, така інформація не відповідає дійсності», — заявив у телеефірі речник Держприкордонслужби Олег Слободян.


Вищевикладені дії російських окупантів активно підтримуються на інформаційному рівні. ГУР Міноборони України повідомляє: «Центром інформаційного протиборства (Новочеркаськ) Центру територіальних військ (Новочеркаськ) Південного ВО (Ростов-на-Дону) ЗС РФ поширюється інформація про активізацію бойових дій на території Луганської області. Цивільному населенню пропонується евакуювати дітей і осіб літнього віку в напрямку РФ, а також підготувати необхідний запас продовольства та питної води. При цьому співробітниками центру здійснюються активні інформаційні заходи, спрямовані на звинувачення сил АТО в порушенні Мінських домовленостей і міжнародного права».