МВС готує імплементацію Директиви 2006/126/ЄС по водійських посвідченнях. Буде змінено категорії транспортних засобів, скоротиться термін дії документів, а в самих картках для захисту від підробок з’являться мікрочипи.

Про це повідомила днями ЗМІ заступник міністра внутрішніх справ з питань євроінтеграції Анастасія Дєєва.

 

«Зараз посвідчення водія національного зразка видаються на термін до 30 років, а у багатьох водіїв права зовсім не мають обмежень. Нові документи будуть дійсними від 5 до 15 років, залежно від категорії транспортного засобу. Згадані нововведення гарантуватимуть періодичну перевірку знань і навичок водіїв, а також оцінку медичних показників. Нині зміни у сфері Правил дорожнього руху обговорюються на рівні МВС, комітетів парламенту, а також громадського сектору. Лише після цього напрацьовані документи будуть винесені на обговорення у парламент», — повідомила вона.


Своєю чергою міністр внутрішніх справ Арсен Аваков запевнив автолюбителів, що скорочувати термін дії посвідчень водія до п’ять років не планують. «Є світова практика щодо водійських посвідчень. І ми дотримуватимемося її. Ніяких «кожні 5 років» не буде. Є діючі законні норми», — написав він на своїй сторінці у «Фейсбуці».


Для водіїв готують й низку інших нововведень. Нагадаємо, що до Верховної Ради внесено законопроект, №5184 «Про дорожній рух і його безпеку», який вводить нові ПДР.


«Цей проект закону, який у ЗМІ назвали «Дорожньою конституцією», спрямований на комплексне реформування сфери дорожнього руху. В разі його прийняття зміниться порядок проїзду перехресть, а у велосипедистів і пішоходів з’являться нові обов’язки і заборони. Також автори закону пропонують повернутися до практики проходження обов’язкових медоглядів і техоглядів транспортних засобів та інше», — розповів «Голосу України» правозахисник, експерт з питань законодавчого забезпечення безпеки дорожнього руху Володимир Караваєв.


Планують повернути на дороги і фотофіксацію порушень ПДР. В трьох регіонах країни у тестовому режимі уже працюють такі прилади. За інформацією МВС, протягом декількох місяців вони виявили понад мільйон порушень режиму швидкості.


Нещодавно, під час круглого столу «Зупинення епідемії перевищення швидкості» заступник голови Національної поліції України Костянтин Бушуєв озвучив план, який передбачає введення контролю руху з використанням автоматичних засобів. «Поліція планує запровадити 485 засобів для автоматичної фіксації та контролю в містах, а також — 420 на трасах, що мають рівень державних. До того ж, окрім пристроїв, що працюватимуть стаціонарно, планують використання мобільних та пересувних автофіксаторів, — зазначив він.