Учорашній ранок у Криму розпочався з обшуку в будинку в Бахчисараї активістки кримськотатарського національного руху Зодіє Салієвої та її сина Сейрана. За словами очевидців, які прийшли підтримати родину, силовики не випускали з будинку вагітну дружину Сейрана. Через кілька годин надійшло повідомлення про нові репресії — затримання відомого кримського правозахисника, адвоката політв’язнів кримських татар Еміля Курбединова. Згодом стало відомо, що його обвинувачують у поширенні екстремістських матеріалів. Курбединов не раз виступав на міжнародних майданчиках (зокрема, в ОБСЄ, Раді Європи) із закликом захистити кримських татар від свавілля російської влади в Криму. Не виключено, що така активна цивільна позиція адвоката не залишилася не поміченою ФСБ. Паралельно із затриманням, вдома і в офісі Курбединова також провели обшуки.


Його колега, адвокат Микола Полозов, якого днем раніше теж намагалася викрасти ФСБ, охарактеризував ситуацію із правами людини так: «Адвокат = екстремізм у РФ».


Тим часом, у Києві під посольством Російської Федерації вчора відбувся традиційний пікет (на знімку). Його учасники вимагали припинити політичні репресії в Криму, знайти безвісти зниклих активістів і розслідувати вбивства незручних владі діячів.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.