Учора активісти, серед яких ветерани АТО та добровольці, заблокували рух товарних поїздів по одній із залізничній ліній, що зв’язує окуповані території Луганщини з підконтрольними. Цю акцію протесту проти контрабанди залізничним сполученням через лінію розмежування на території Луганської області раніше разом із ветеранами добровольчих батальйонів анонсував народний депутат України Семен Семенченко («Самопоміч»).

 

«На всі анонси й попередження, що буде блокада, ніхто не звернув уваги, тому відправили потяги на окуповані території, щоб вони завантажувалися. Потяги були зупинені. Набридла війна, але вона триватиме доти, доки буде такий безлад і хтось зароблятиме на цій війні», — написав на своїй сторінці у Фейсбук учасник акції, народний депутат України Володимир Парасюк.


Учора вдень прес-секретар ДУНП у Луганській області Тетяна Погукай в ефірі «112 Україна» підтвердила інформацію про блокування залізничної ділянки Луганськ — Лисичанськ — Попасна на ділянці Гірське — Золоте.


Єдиної думки із приводу цієї блокади немає ні серед громадян, ні серед народних депутатів і чиновників. Так, на думку заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгія Туки, ініціатори акції діють за межами законодавчого поля. А міністр профільного відомства Вадим Черниш виступив проти можливої заборони на провезення товарів через лінію зіткнення на Донбасі. Мовляв, якщо не завозити вугілля з окупованої території, з’являться проблеми по всій країні....


«Заблокований рух вантажного потяга, який везе вугілля з непідконтрольної території на Луганську ТЕС (м. Щастя). Зараз на станції є запас вугілля на 20—25 днів. Якщо поставки палива не відновляться, то можливі два варіанти розвитку подій.

Перший. ДТЕК збільшить закупівлю дорожчого вугілля в Російській Федерації (так, ми закуповуємо вугілля у країни-агресора, й це нікого не бентежить). Автоматично це спричиняє підвищення тарифів. Другий. Через 25 днів Луганська ТЕС припиняє свою роботу, й такі міста, як Сєверодонецьк, Лисичанськ, Рубіжне, Щастя й інші, залишаються без енергопостачання. Хлопці, так ви блокуєте підконтрольні Україні території?», — так прокоментувала ситуацію на своїй сторінці у Фейсбук народний депутат України (фракція «Самопоміч») Наталія Веселова.


Продовження теми читайте в наступних випусках «Голосу України».