У неділю на столичному Лук'янівському кладовищі перепоховають останки українського письменника Олександра Олеся та його дружини. Про це на прес-конференції розповів міністр культури Євген Нищук після того, як до Києва із Праги було доправлено прах Олеся та його дружини.

 

"За збігом обставин, саме на 29 січня, на День пам'яті Героїв Крут, у неділю, буде прощання і перепоховання Олександра Олеся. Воно відбуватиметься у вільному доступі. О 12-ї годині відбудеться панахида у Володимирському соборі під проводом Філарета", -- розказав Нищук. Він також додав, що громадське прощання відбудеться у неділю о 13:30 на Лук'янівському кладовищі.

 

Як уже повідомляв "Голос України", у Чехії примусово ексгумували останки відомого українського письменника, який помер 22 липня 1944 року в Празі. За чеськими законами, після поховання родичі або друзі померлих повинні платити ренту за місце на кладовищі. До недавнього часу ренту за могилу Олександра Олеся платив, за власною ініціативою, його пошановувач громадянин Чехії і виходець із України Володимир Михайлишин. Проте нещодавно Михайлишин помер, і тоді його син вирішив поховати батька у могилі Олеся. Після розголосу українська сторона вирішила перепоховати визначного українця на Батьківщині.

 

Марина КРИВДА.

 

Голос України