Протягом останнього місяця на Сумщині закрили понад 20 магазинів, що належали до структури «Облспоживспілки». Найближчим часом можуть припинити своє існування ще стільки ж. За словами першого заступника голови правління споживчого товариства Миколи Грінченка, ліквідують «точки», що працюють у малолюдних населених пунктах — там, де мешкає менш як 200 осіб.

Надалі торговельні заклади «Облспоживспілки» не можуть виконувати соціальну функцію на селі, бо через підвищення мінімальної зарплати багато де не вистачає виторгу, аби заплатити продавцям.

На сьогодні у сільських населених пунктах Сумщини залишилось майже 530 магазинів, що належать до структури «Облспоживспілки». З них дві сотні віддали в оренду приватним підприємцям.

— У багатьох магазинах виторг не перевищує 500 гривень на день, — пояснює Микола Грінченко. — Якщо працювати місяць, виходить 15 тисяч. Але це не чистий прибуток — заклад заробляє лише 20 відсотків торговельної націнки, тобто максимум 3 тисячі гривень. А мінімальна зарплата тепер 3200 гривень. Додайте сюди витрати на придбання ліцензії, опалення, податок на майно, на землю, плату за струм... Якщо магазин має два холодильники, електроенергія обходиться у 600 — 800 гривень на місяць.

«Облспоживспілка» має з десяток автолавок. Як правило, це не традиційні будки на колесах, а невеличкі «пиріжки». Тепер вони дедалі частіше працюватимуть замість магазинів, але приїжджатиме така автолавка до села не щодня.

Володимир ЧЕРНОВ.

Сумська область.