Минулими вихідними авдіївська промзона (донецький напрямок) знову стала епіцентром активних бойових дій на сході нашої країни. Але цього разу «ініціативу», яку постійно виявляли гібридні гравці на полі бойових дій, було перехоплено українською армією...

При цьому ЗСУ не порушують Мінських домовленостей. А скоріше, навпаки, — відновлюють свою присутність на територіях, згідно з підписаними у форматі «Україна — ОБСЄ — Росія» угодами, підконтрольних Україні. Наші захисники діють на нашій землі та просуваються по ній, контратакуючи противника й відповідаючи вогнем на його провокації. У свою чергу командування гібридів застосовує тактику екстенсиву, кидаючи в бій «масив» особового складу (фішка російської військової науки) і зазнаючи великих втрат...

У понеділок, коли верстався номер, бої тривали. Вчора від початку доби (дані на ранок) проросійські формування 12 разів обстріляли Авдіївку з важкого озброєння. У результаті два українські воїни загинули, п’ятеро поранено. Українські сили відповідали вогнем, повідомив прес-центр штабу АТО. За офіційною інформацією штабу, за минулу добу (на 30.01) зафіксовано 56 обстрілів, внаслідок яких п’ятеро наших захисників загинули, дев’ятеро дістали поранення і четверо травмовані.

У неділю рано-вранці «на донецькому напрямку після масованих обстрілів з мінометів у районі Авдіївки окупанти намагалися штурмувати наші позиції, і, зазнавши втрат, змушені були відступити. Протягом дня вони продовжили обстріли з мінометів по Авдіївці, Опитному й Кам’янці. Танк вів вогонь по Пісках.

 

Авдіївка. Промзона.

 

Фото зі сторінки Yulіya Tolmachova у Фейсбуці.

 

26 січня 2017 року. Військовий 72-ї окремої механізованої бригади Збройних Сил України на позиції поблизу Авдіївки.

 

Фото зі сторінки 72-ї ОМБр у Фейсбуці.

О 13.45, після обстрілів наших позицій із гранатометів різних калібрів, окупанти зробили чергову спробу вибити наших військових з позицій поблизу Авдіївки. Штурм закінчився для бойовиків невдачею. Ворог змушений був відступити», — йдеться у повідомленні штабу. Під час спроби штурму гібридні формування застосували таку само тактику, як на Світлодарській дузі: масована артпідготовка перед атакою.

За даними нашої розвідки, у боях в авдіївській промзоні в результаті ударів у відповідь ЗСУ ліквідували 15 і поранили 24 бойовики. Однак щоб не викликати паніку у своїх лавах, командування окупаційних військ не розголошує даних про втрати особового складу. У повідомленні ГУР Міноборони України йдеться про те, що серед убитих зі складу 11-го окремого мотострілецького полку супротивника значиться військовий злочинець, командир стрілецького батальйону Іван Балакай (позивний «Грек»). Це підтвердив у соцмережах і ватажок терористичного батальйону «Схід» Олександр Ходаковський.

За інформацією прес-служби 72-ї ОМБр, зранку 30 січня бій тривав. Отримавши підтримку від інших підрозділів бригади, в Авдіївці військовослужбовці мужньо тримаються на своїх позиціях, включно із захопленими напередодні у ворога в результаті рішучої контратаки.

«Голос України» зв’язався з нашими бійцями, які перебувають у зоні бойових дій, і одержав інформацію, як то кажуть, з перших вуст.

Боєць ЗСУ (маріупольський напрямок): «Подробиць (щодо ситуації поблизу авдіївської промзони. — Авт.) не знаю. На жаль, ми нині на іншій ділянці фронту. У тому секторі перебувають наші побратими. Зв’язок з ними відсутній. Працюють російські «глушилки». На жаль, є втрати. І без них не минеться. Оскільки сьогодні загальна картина зрозуміла — наші наступають мало не на всіх фронтах, ворог відступає і зазнає великих втрат. Ми перебуваємо в районі Маріуполя. Коментувати нічого: постійні обстріли великими калібрами з боку супротивника. Ми трохи просунулися вперед».

Боєць «Друг Санта»: «29 січня о четвертій ранку почалися масовані обстріли промзони і всієї прилеглої території з гармат 152-го калібру, мінометів 120 мм і 82 мм. Терористи підсвічували собі освітлювальними мінами з боку Ясинуватої, Мінерального, Крутої Балки. У районі нових дач на промзоні супротивник захотів відбити наші позиції, але їм це не вдалося, він зазнав втрат і відступив. Ну, звісно, коли ворог відступає, хочеться його наздогнати. І так воїнам 72-ї бригади вдалося зайти на одну з ворожих позицій, закріпитися там. 30 січня зранку точаться бої за ці позиції. Відстань від наших колишніх до зайнятих ворожих позицій — 300 метрів. На жаль, під час боїв загинуло п’ятеро наших військовиків. Ворожі втрати ми не рахували, але їх багато».