Попри те, що Президент Росії Володимир Путін у телефонній розмові з канцлером Німеччини Ангелою Меркель погодився створити групу з розслідування ситуації в Криму під егідою ОБСЄ, російські військові й далі продовжують зовсім не мирний наступ на територію України. Так, упродовж доби загальна обстановка у Криму характеризувалася тотальними нападами на військові підрозділи та підрозділи Державної прикордонної служби України. Активніша фаза захоплення, відзначають у Державній прикордонній службі, розпочалася після заяви Голови Верховної Ради Криму Володимира Костянтінова про непоступливість прикордонників та активний спротив рішенням новопризначеної влади Криму.

У повідомленні, поширеному відомством, зазначається, що напади здійснювалися групами до 100 спеціально екіпірованих військовослужбовців Росії. «Продовжувалося блокування адміністративної будівлі Азово-Чорноморського регіонального управління та штабу Сімферопольського загону. Близько 22.30 група спецпризначенців здійснила напад на відділ прикордонної служби «Керч», який є первинним підрозділом охорони державного кордону на керченському напрямку. Вони вибили вікна, двері, знищили засоби зв’язку та автоматизовані робочі місця в кабінетах підрозділу. Напад відбувся і на Керченський загін морської охорони та знову на Севастопольський загін морської охорони. Після блокування російськими військовими будівлі в Севастополі перестала функціонувати система відеоспостереження. Під час захоплення обох морських загонів у підрозділах залишалася незначна кількість військовослужбовців. Решта особового складу залишила місце дислокації на кораблях та катерах, які були передислоковані», — йдеться у повідомленні. Водночас зазначається, що в окремих випадках спецпризначенці встановлюють заглушки для ведення переговорів, через що пропадає мобільний зв’язок.

Водночас Державна прикордонна служба наголошує, що на поромній переправі «Крим-Кавказ» відбувається накопичення бронетехніки. Також продовжуються активні переміщення кораблів російських ВМС в акваторії Чорного моря на вхід та вихід з порту Севастополь. При цьому, як Чорноморського флоту, так і Балтійського та Північного флоту Росії, що є порушенням вимог Угоди між Україною і Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту на території України.

Прикордонники зазначають також, що останнім часом значно посилився тиск, який здійснюється на них з боку російських військових. Під час захоплень прикордонних підрозділів відбувається брутальне застосування фізичної сили, погроза зброєю та залякування. Крім того, до всіх висуваються наполегливі пропозиції щодо співпраці та офіційного працевлаштування.

Учора ж на територію штабу Командування Військово-Морських сил Збройних Сил України у Севастополі за підтримки озброєних російських військовослужбовців проникла група із близько 50 радикально налаштованих осіб, які привели з собою контр-адмірала Березовського Д. В., аби примусити офіцерський склад скласти «військову присягу на вірність кримському народу».

Нагадаємо, екс-командувач ВМС України Денис Березовський склав присягу на вірність мешканцям АРК та Севастополя, за що був відсторонений від обійманої посади. Генеральна прокуратура України порушила проти нього кримінальну справу за порушення присяги. Кримінальне провадження розпочато за статтею 111 Кримінального кодексу «державна зрада».

У той час, як повідомили у Міністерстві оборони, у приміщенні штабу відбувалися загальні збори особового складу Командування з метою підтвердження вірності народу України та військовій Присязі. Водночас Березовського разом із радикалами виштовхали за межі командування.

Крім того, в Міноборони зауважили, що група невідомих осіб намагалася проникнути до складу зі зброєю та боєприпасами Севастопольської бригади тактичної авіації. Сама ж бригада вже кілька днів оточена групою осіб у формі ЗС Росії.

«Озброївшись автоматами, офіцери змінили чергову зміну варти із числа військовослужбовців військової служби за контрактом, які охороняли склад зі зброєю та боєприпасами. Близько 19.15 того ж дня українські офіцери помітили пересування невідомих у напрямку складів. Для попередження нападу на військовий об’єкт, у суворій відповідності до вимог статутів Збройних Сил України, командир бригади та заступник начальника штабу попередили нападників голосом і зробили попереджувальні постріли угору. Водночас поруч із ними розірвалися дві світло-шумові гранати», — йдеться у повідомленні.

У результаті заступник начальника штабу бригади отримав контузію і втратив свідомість. Офіцера було негайно доставлено до медичного пункту, на даний час його стан медики характеризують як задовільний.

На думку ж глави Меджлісу кримськотатарського народу, народного депутата ВР АРК Рефата Чубарова, потрібно негайно, сьогодні—завтра, створити з числа народних депутатів Верховної Ради України та Автономної Республіки Крим спеціальні комісії, які б могли обговорити питання щодо ситуації в Криму.

«Очевидно, що врегулювання ситуації, яка склалася в Криму, вийшло на міжнародний рівень. Однак буде невиправданою помилкою, якщо негайно, сьогодні—завтра, не буде створено механізм для пошуку шляхів рішення всередині самої України», — вважає він.

Натомість російська сторона вже формує місію спостерігачів на референдум щодо статусу Криму, що, як відомо, має відбутися 30 березня. Про це повідомив глава міжнародного комітету Ради Федерації Михайло Маргелов.

«Ми зацікавлені в тому, щоб референдум відбувся у відповідності до високих демократичних стандартів, відкрито та легітимно», — заявив він на вчорашньому засіданні комітету. Однак демократичні стандарти навряд чи передбачають волевиявлення під дулом іноземних автоматів.

Щоправда, військову агресію російської сторони щодо нашої країни поділяють далеко не всі росіяни. Зокрема, Рада при президентові Російської Федерації з розвитку громадянського суспільства і прав людини вважає за необхідне повністю виключити використання збройних сил у ході врегулювання внутрішньополітичної кризи в Україні. Про це йдеться в заяві Ради, яку було оприлюднено в неділю, другого березня.

«Використання збройних сил завжди загрожує подальшою ескалацією насильства і масштабнішими порушеннями прав людини. Проблеми України мають вирішуватися політичним врегулюванням і постійним пошуком компромісу у найважливіших спірних питаннях (наприклад, про статус мов), але ніяк не за допомогою введення військ», — підкреслюється в заяві Ради.

Крім того, в документі зазначається, що «інформація про напади, заворушення та вбивства на території Криму недостовірна і перебільшена».

«За свідченням члена Ради Андрія Юрова, який перебуває в Криму, жертв і поранених серед мирного населення та військовослужбовців, про які йшлося на засіданні Ради Федерації, в останні два дні не було».

«У цьому зв’язку ми вважаємо за необхідне повністю виключити використання збройних сил у ході врегулювання внутрішньополітичної кризи в Україні», — підкреслюють члени Ради, які підписали заяву. Збір підписів триває.

Факт

Особовий склад Державної прикордонної служби України в Криму у вкрай складній оперативній обстановці продовжує зберігати військову честь та залишатися вірним Присязі на вірність українському народу.