За час дії державної програми часткового відшкодування позик на заходи з енергозбереження мешканці Полтавщини взяли 5658 «теплих» кредитів.

 

За зниження тарифів можна боротися не тільки плакатами і гаслами.

 

Загальна сума таких запозичень через державні «Ощадбанк» та «Укргазбанк» становить понад 86 мільйонів гривень. Причому, якщо два роки тому на такі кроки наважувалися переважно власники окремих помешкань, то тепер дедалі частіше до реалізації згаданої програми долучаються об’єднання співвласників багатоквартирних будинків і житлово-будівельні кооперативи.

Зокрема, минулого року програмою скористалося 26 таких об’єднань. При цьому їхні фундатори вже переконалися у більш ніж істотній вигоді від вкладення коштів у термомодернізацію житла. Особливо після того, як почали встановлювати загальнобудинкові лічильники тепла.

Сьогодні за нього там, де утеплили зовнішні стіни, внутрішні мережі, підвали та місця загального користування, мешканці платять теплоенергетикам майже вдвічі менше, ніж у тих будинках, де люди гріються безобліковим теплом. Власне, ні для кого не секрет, що громадяни стають енергоощадливішими, коли реально «припікає» їхнім гаманцям...

Василь НЕЇЖМАК.

Фото з архіву автора.

Полтавська область.