Національний банк України зафіксував у 2016 році історично високий збиток у банківській системі країни. Про це йдеться в «Огляді банківського сектора», опублікованому НБУ.

Причиною збитку у 159 млрд. гривень, на думку фахівців Нацбанку, стало «резервування кредитного портфеля ПриватБанку наприкінці року». Для інших банків відрахування у резерви значно знизилися, а сукупні збитки зменшилися до 23 млрд. гривень порівняно з 66 млрд. гривень у 2015 році, відзначає нацрегулятор.

В огляді також відзначається, що після приватизації Привату частка державних банків у чистих активах збільшилася до 51,3% (з 28,1% до початку 2016 року), за депозитами населення — майже у три рази, до 59,5%. Водночас НБУ прогнозує стабілізацію банківського сектору протягом 2017 року і вихід на прибуткову діяльність (без урахування фактора ПриватБанку).

«У свою чергу, більше 70% банків налаштовані оптимістично і очікують зростання кредитного портфеля підприємств протягом наступних 12 місяців. Ключовим завданням банків у поточному році стане відновлення кредитування реального сектору економіки та домогосподарств», — вказується в огляді.

Утім, як вже писав «Голос України», представники банківської сфери вказують, що відновлення кредитування гальмує одразу кілька чинників: великий тіньовий сектор економіки, портфелі проблемних кредитів з докризового періоду, висока облікова ставка.