Учора бійці 16-го батальйону 58-ї бригади ЗС України звернулися до керівництва країни із закликом зупинити будь-які фінансові відносини з «ДНР/ЛНР».


«Ми не підтримуємо жодну політичну силу, але засуджуємо тиск, особливо фізичний, на ветеранів АТО, які сьогодні шляхом торговельної блокади в Луганській області борються з фінансуванням окупантів, — йдеться в їхньому відео-зверненні, розміщеному у Фейсбуці. — Крім того, ми вимагаємо повністю зупинити рух контрабанди уздовж усього кордону Донецької та Луганської областей. Кожна гривня, спрямована в окуповані райони Донбасу, — це пряме фінансування тероризму».


Тим часом у парламентському Комітеті з питань національної безпеки і оборони тривають серйозні дискусії щодо загрози, яку становить для України блокада залізниці, яка зв’язує Україну з непідконтрольними територіями.


«Теплова генерація України залежить від вугілля, яке добувається на Донбасі, — зазначив народний депутат, секретар комітету Іван Вінник. — І щоб зняти цю залежність, потрібні роки — можливо, п’ять років, а ось так одразу систему не переробити».


На думку експерта з питань енергетики Валентина Землянського, блокада Донбасу може призвести до віялових відключень і проблем з теплопостачанням уже протягом місяця. Це спричинить втрату генеруючих потужностей. Їх, на жаль, не можна замістити атомною чи гідрогенерацією, завив він в ефірі телеканалу «112 Україна».


Своєю чергою бійці, які беруть участь у блокаді, розуміють, до яких наслідків вона може призвести, і все-таки продовжують акцію, пояснюючи свої дії так: «Пам’ять і честь тих воїнів, які поклали здоров’я і життя на цій кровопролитній війні, набагато дорожчі за це. Ми розуміємо, що на окупованих територіях мешкає багато громадян, які люблять і підтримують Україну. Тому просимо їх з розумінням поставитися до цього економічного ембарго, адже в історії немає жодного прикладу, коли б країна в стані війни годувала свого ворога. Армія України — з народом України!».