У Полтаві презентували інтернет-портал "Будуємо прозоро", який допоможе громадськості відстежувати використання бюджетних коштів у будівельній галузі області.

 

Йдеться про новий проект управління капітального будівництва ОДА та громадської організації "Інститут аналітики й адвокації". На порталі розміщуватимуть детальну інформацію про замовників і підрядників, а також вартість того чи іншого об'єкту, надходження коштів на його спорудження тощо. Крім того, звідси відразу можна перейти на сторінки сайту "ProZorro" з повідомленнями про всі етапи тендерних процедур, на яких визначають забудовників.

 

За таких умов уже небагато важче приховати від фахівців, громадських активістів і журналістів традиційні тіньові схеми "переливання" значних сум зі скарбниць держави та громад наближеним до посадовців будівельним компаніям чи банальне розкрадання цих коштів через підставні фірми. Поки що згаданий інформаційний ресурс піднімає завісу над бюджетними новобудовами Полтави, та вже наступного місяця на ньому з'являться відомості про об'єкти в районах області. За словами ініціаторів проекту, його аналогів поки що немає. Тож ним уже зацікавилися в інших регіонах, зокрема на Одещині.

 

Василь НЕЇЖМАК.

 

Полтава.

 

Голос України