Парламентська хроніка


Ранкове засідання 10 лютого


Відкрила засідання заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд. Вона поінформувала, що очільник парламенту Андрій Парубій не зможе бути присутнім у залі через те, що віддає останню шану своєму колезі народному депутату Петру Ванату. Учора його проводжали в останню путь.


Година запитань до уряду розпочалася з інформації про ситуацію в Авдіївці. Про події, які розгорталися там протягом останніх тижнів, розповів віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко. Він нагадав, що фаза загострення військового конфлікту почалася 29 січня. Терористи за підтримки російських військ розпочали масовану атаку на наші Збройні Сили. 

 

Урядовець подякував українцям за те, що втримали наші позиції. Однак у ході таких дій, 30 січня, було пошкоджено останню нитку енергопостачання і місто залишилося не тільки без світла, а й без води та тепла, сказав він. За температури повітря, яка сягала -17 градусів, містяни опинилися фактично на межі виживання. Того самого дня Президент, перервавши свій візит до Німеччини, ухвалив низку рішень для того, щоб зарадити ситуації. Наступного дня, з самого ранку, було зібрано штаб з надзвичайних ситуацій і техногенних катастроф, на якому ухвалили попереднє рішення з організації всіх сил і засобів у межах повноважень не тільки центральних, а й місцевих органів влади.


Цього ж дня урядова делегація на чолі з Прем’єр-міністром відбула в Авдіївку. За словами Г. Зубка, на засіданні, яке тоді проводили, розглядалися різні сценарії розвитку подій — від повної евакуації до втримання ситуації з системами життєзабезпечення. Уже 31 січня вдалося запустити циркуляційні насоси і місто забезпечили хоч якимось теплом із коксохімічного заводу. Тоді ще очікували, що ось-ось може настати режим тиші й вдасться відновити роботи для налагодження теплопостачання, але ситуація не покращувалася. У цей складний час багато людей долучилися до роботи працівників служби надзвичайних ситуацій, Національної гвардії, комунальних служб, наголосив віце-прем’єр-міністр. Так, вдалося розгорнути наметове містечко, де кожен міг отримати допомогу — гарячу їжу, теплий одяг, питну воду тощо. Важливу роль відіграли соціальні служби та психологи, які допомагали скоординувати цю роботу. Щоденно допомогу отримували чотири тисячі мешканців. Геннадій Зубко висловив вдячність самим жителям Авдіївки та волонтерам, які долучилися до цього процесу. Відіграли свою роль і народні депутати, які налагодили доставку гуманітарної допомоги, зауважив він.


Урядовець високо оцінив роль освітян, які змогли оперативно відновити навчальний процес. Це важливо, за його словами, передусім з огляду на те, що діти не тинялися вулицями, а перебували в безпеці й під наглядом. У ці критичні дні, каже він, місто жило і працювало, боролося за існування.


Віце-прем’єр-міністр висловив подяку Павлу Жебрівському, який особисто очолив робочу колону для відновлення системи енергопостачання. Долучилися до неї й представники місії ОБСЄ, які перебували в місці ремонту і не давали можливості обстріляти його. Завдяки таким діям вдалося відновити резервну лінію входу в місто, і фактично покласти край кризовій ситуації. Нині основні функції життєдіяльності Авдіївки відновлено, сказав урядовець, наголосивши, що військові дії неподалік все ще тривають.


Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик почав свій виступ із запевнень у тому, що об’єднана енергосистема працює в штатному режимі, і країна готова до випробувань будь-яким температурним режимом. Нині атомна промисловість у нашій державі становить 60 відсотків, поінформував він, а в травні минулого року цей показник сягав 47 відсотків. «Ми позбавили нашого східного сусіда основного впливу на нашу енергосистему, — сказав він. — Ми самодостатня держава в енергетичному плані». Однак наша об’єднана енергосистема залежна від поставок антрациту, а на контрольованій території ця група вугілля не добувається, зауважив він. Міністерство протягом минулого року і цього року ввело і вводить два проекти, які дають можливість замістити 3,5 мільйона тонн антрацитового вугілля. Поки що ситуація складається так, що блокування поставок вугілля з окупованих територій неодмінно призведе до віялових відключень в країні і вдвічі підвищить ціну на вугілля.

На цій неконтрольованій території залишилося 60 тисяч шахтарів, нагадав урядовець. За їх працю платять таку ж ціну, як й іншим шахтарям. І. Насалик звернувся до парламентаріїв із запитанням, чи вважають вони неконтрольовану територію

українською землею, а людей, які там працюють, українцями? Питання про блокування поставок має ухвалюватися винятково на рівні Верховної Ради, підкреслив він, тоді блокаду мають проводити не добровольці, а Служба безпеки і силові структури.
Міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий підбив підсумки року, що минув. Завдяки сприятливим погодним умовам нам вдалося зібрати рекордний урожай — 66 мільйонів тонн. Із них 27 мільйонів пішло на експорт. Понад 40 відсотків продукції, яку ми продаємо за кордон, становлять саме товари сільської промисловості. Водночас, маємо спад показників, які стосуються тваринництва. Над їх поліпшенням мають намір працювати протягом цього року.


Т. Кутовий подякував народним депутатам за підтримку галузі в стінах сесійної зали. Завдяки внесеним змінам у Бюджетний кодекс аграрії отримали додатково 5,75 мільярда гривень. Згідно з ухваленою державною програмою на розвиток сектору сільського господарства відраховуватиметься один відсоток від внутрішнього валового продукту. Тож цього року аграрії розраховують щонайменше на шість мільярдів гривень.


Після запитань, які прозвучали до урядовців від народних депутатів, заступник Голови Верховної Ради оголосила низку депутатських запитів. Коли закінчилася перерва, парламентарії перейшли до виступів з резонансних та гострих питань.


Наприкінці засідання головуюча оголосила про створення міжфракційного об’єднання «Київщина», яке очолив народний депутат Ярослав Москаленко.


Учора день народження відзначав народний депутат Антон Геращенко.

 

Цифри

У перші дні загострення ситуації в Авдіївці відбувалося від чотирьох сотень до тисячі обстрілів у день. Протягом останніх трьох днів зафіксовано 3,5 тисячі обстрілів, а це десять тисяч тонн металу, який опустився на голови наших військових.

 

Андрій Шипко, Людмила Денісова.

 

Геннадій Зубко, віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.