Останню добу (станом на ранок 10.02) бойовики понад 60 разів обстрілювали наші позиції. За даними прес-центру АТО, на донецькому напрямку з мінометів різних калібрів окупанти лупили в районі Луганського, Авдіївки, Троїцького, Верхньоторецького. Зайцевого, Опитного та Пісків. На луганському — з мінометів, гранатометів та стрілецької зброї терористи обстріляли Шарів Кут, Лобачеве, Новоолександрівку та Новозванівку. БТР вів вогонь по Водяному. На маріупольському напрямку обстрілювали Водяне, Павлопіль, Новотроїцьке, Широкине, Мар’їнка, Гнутове, Лебединське.

Про ситуацію на передовій розповів боєць десантно-штурмової групи ЗСУ (місце дислокації — район Світлодарської дуги): «Окупанти постійно провокують нас. Уночі наші позиції було обстріляно з мінометів та станкових гранатометів. Великий калібр орки не використовували. Невеликими групами по 10—15 чоловіків вони з нейтральної смуги обстрілюють нас зі стрілецької зброї. Усі раніше зайняті ворожі позиції під нашим контролем. Від них до Дебальцевого рукою подати... Схоже, Кремль занепокоївся ситуацією у нашому секторі, побоюючись, щоб ми далі не пішли, на передову кинув кадрових російських військових. Усі наші хлопці живі й здорові...»

Боєць ЗСУ (місце дислокації — район Маріуполя): «Ситуація контрольована. Ворог продовжує обстрілювати наші опорні пункти. Вночі відбувся бій з диверсійною групою. Внаслідок атаки з ПТРК по автомобілю орків два бойовики вдалося знищити та поранити російського офіцера. Усі наші побратими живі й здорові...»

За даними групи «Інформаційний спротив», через бої під Авдіївкою та Ясинуватою терористи облаштовують лінію опорних пунктів та вузлів оборони. «Зафіксовано групи бойовиків (по 25—30 осіб) з бронетехнікою, що займають позиції південніше та північніше траси, фіксувалася дорожня і будівельна техніка. Ця ділянка траси Е50 для Горлівського «балкона» фактично — головна рокада», — йдеться у повідомленні групи.

Представник місії США при ОБСЄ Кейт Бернс під час засідання організації 9 лютого у Відні звинуватила Росію в атаці на Авдіївку. Вона заявила, що спостерігачі ОБСЄ за тиждень до початку ескалації конфлікту спостерігали підвезення боєприпасів терористам. «За тиждень до початку штурму СММ спостерігала в підконтрольному бойовикам Хрустальному вантажівки з боєприпасами, які за формою і розмірами відповідали ракетам для РСЗВ. За два дні до початку атаки безпілотник помітив 45 вантажівок військового типу в камуфляжному забарвленні за 500 метрів від залізничної станції в контрольованій бойовиками Амвросіївці, що за 15 кілометрів від російського кордону, — заявила вона.

Олександр ПЕКНИЙ.