Попри економічну кризу та інші негаразди, українські підприємці знову почали активно вкладати гроші у створення розплідників для диких тварин, міні-зоопарків та сафарі-парків.

 

І цю тенденцію одразу відчули в заповіднику Асканія-Нова, що на Херсонщині: надлишок копитних, які гуляють тутешнім цілинним степом, почали розкуповувати, наче гарячі пиріжки! Щойно в Асканії підготували відправку до розплідника у Корсунь-Шевченківському районі Черкащини 35 благородних оленів. Причому нові власники охоче виклали за них аж 490 тисяч гривень. До того для іншого розплідника на Харківщині придбали п'ять молодих бізонів за 125 тисяч гривень, а на Дніпропетровщину поїхали п'ять сайгаків -- за 75 тисяч.

 

-- Продаж обмеженої кількості тварин не завдає жодної шкоди популяції: протягом року їх кількість безболісно відновиться. Для реалізації розплідникам ще маємо значний резерв із сотні сайгаків та десятка плямистих оленів: у напіввільних умовах вони напрочуд добре розмножуються, -- каже директор заповідника Асканія-Нова Віктор Гавриленко.

 

З другого боку, гроші, виручені від таких угод, для заповідника є справжнім порятунком. Адже держава цьогоріч виділила на утримання славнозвісної Асканії-Нови тільки шістнадцять мільйонів гривень -- удвічі менше від потреби. Так само лише наполовину профінансували й наукові програми та дослідницькі проекти. Тому науковцям доводиться постійно шукати способи збільшити власні заробітки. Й це не тільки продаж тварин  в розплідники та зоопарки, а й організація екскурсій тощо.

 

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

 

Херсонська область.

 

Голос України