Українські громадяни не повинні стати заручниками торговельної блокади тимчасово непідконтрольних територій Донбасу. Така офіційна позиція уряду, озвучена Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом у недільному телеефірі. Така реакція влади на ініціативу активістів, серед яких ветерани АТО та народні депутати, які з 25 січня перекрили залізницю, що зв’язує українську територію з окупованою.

 

 

На знімку: заблокований потяг на ділянці Гірське — Золоте залізниці Луганськ — Лисичанськ — Попасна.

 

За словами глави уряду, блокування поставок вугілля, якому на даний момент немає альтернативи, спричинить проблеми в енергопостачанні всієї країни й віялові відключення. Ця тема стала головною на порядку вчорашнього дня. Її Володимир Гройсман обговорював у першій половині дня на зустрічі із Прем’єр-міністром Молдови Павлом Філіпом у Києві, а потім про це йшлося на засіданні Енергетичного штабу України.


Необхідність поставок вугілля з території Донбасу український прем’єр аргументував цифрами. Мовляв, у разі цілковитої відмови від поставок антрациту з тимчасово неконтрольованих територій Донецької й Луганської областей і переходу на його імпорт ціна вугілля в тарифі на виробництво електроенергії зросте вдвічі. А для переходу на інші види вугілля для вітчизняних ТЕЦ необхідний час і мільярди на модернізацію. Ну, а поки що альтернативи донбаському вугіллю немає. «Якщо хтось говорить про те, що треба задіяти формулу «Роттердам+» — я категорично проти цього, бо це призведе до зростання ціни вугілля в тарифі майже в два рази. Сьогодні він становить 1 730 грн. за тонну, а «Роттердам» — це $95, плюс $10 доставка, це майже 3 000 грн. за тонну», — пояснив Володимир Гройсман. Він уточнив, що для виробництва електроенергії й тепла Україні необхідно 24 млн. тонн вугілля, з них 9 млн. становить антрацитова група. Це той критичний мінімум, без якого не обійтися.

Прем’єр-міністр заявив, що він виступає за боротьбу з контрабандою, але закликає учасників торговельної блокади розмежувати питання, пов’язані із цією боротьбою, і питання національної енергоефективності та безпеки.


У свою чергу серед парламентаріїв немає єдиної думки із приводу необхідності торговельної блокади тимчасово непідконтрольних територій. Цю акцію активно підтримують і беруть участь у ній народні депутати Семен Семенченко, Володимир Парасюк, Тарас Пастух («Самопоміч»). Минулої неділі вони зустрілися із керівником Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павлом Жебрівським, який попередив про можливі негативні наслідки від блокадних дій. Судячи з наступних постів у Фейсбук, сторони залишилися при своїй думці. Семен Семенченко, зокрема, назвав фейковими заяви про те, що на Краматорській ТЕС вугілля залишилося на два дні... І адресував запитання прем’єрові й Енергетичному штабу України: «Що ви робитимете, якщо країна-агресор припинить поставку вугілля з окупованих територій або із самої РФ?»


У той же час народні депутати фракції «Блоку Петра Порошенко» вимагають терміново скликати Раду національної безпеки та оборони (РНБО) і провести круглий стіл для розв’язання проблеми блокади на сході країни. Про це публічно заявила народний депутат України, відомий волонтер Тетяна Ричкова.


За її словами, через блокаду на українські ТЕЦ і ТЕС не поставляється вугілля, запасів якого на складах залишилося на 10—20 днів. До того ж низка великих українських підприємств, у тому числі металургійних, не можуть обійтися без сировини, що поставляється з окупованих територій Донбасу.