Міністерство енергетики і вугільної промисловості ініціює запровадження надзвичайного стану на ринку електроенергії через припинення постачання антрациту. Про це вчора на засіданні антикризового штабу заявив керівник профільного відомства Ігор Насалик. А тимчасово виконувач обов’язків гендиректора національної енергетичної компанії «Укренерго» Всеволод Ковальчук повідомив: «За умови повної відсутності поставок антрациту, загального запасу 842 тис. тонн вистачить у середньому на 40 діб. Треба розуміти, що на різних станціях різний запас вугілля, і на складах залишки коливаються від 14 до 100 діб. Після спрацьовування цих залишків ми не зможемо обійтися без відключень споживачів».


Ведучий засідання антикризового штабу віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко нагадав, що постачання антрациту із зони АТО практично припинилося з 10 лютого, а вітчизняна енергосистема не може обійтися без потужностей станцій, які працюють на вугіллі антрацитової групи.


Після доповідей керівників «Укренерго» і Міненерговугілля віце-прем’єр підбив підсумок із «кількох простих пропозицій»:


«Перше — це за поданням «Укренерго» тих заходів, які можуть бути задіяні в результаті введення надзвичайних заходів в енергетиці, — подати цей порядок заходів до протоколу. Друге — у зв’язку з тим, що терміни у нас абсолютно визначені, я вважаю, що сьогодні ми повинні дати вказівку штабам з надзвичайних ситуацій, техногенних ситуацій в областях Харківська, Дніпропетровська, Запорізька, Київська, Чернігівська, Черкаська, Сумська провести засідання штабів і переглянути кризові ситуації, які можуть бути пов’язані з обмеженням енергопостачання. Це стосується передусім забезпечення енергопостачанням населення, тепла, а також розглянути режими роботи промислових підприємств на цих територіях... Третє — рекомендувати внести міністрові енергетики на засідання Кабінету Міністрів запровадження надзвичайних заходів в енергетиці».


Продовження теми читайте в наступних номерах «Голосу України».