Мешканцям Генічеського району Херсонщини планомірно задурює голови антиукраїнська пропаганда: адже він потрапляє у зону упевненого прийому передавачів російських телеканалів через ретранслятори у сусідньому Червоноперекопському районі окупованого Криму. Але тут, як з'ясувалося, є й свої посібники кремлівських пропагандистів. Зокрема, приватний підприємець, котрий обслуговує в райцентрі ліцензовану мережу кабельного телебачення (до неї підключено тисячу тутешніх домогосподарств), за власним бажанням "скоригував" сітку мовлення, вилучивши з ефіру 24 програми, передбачені ліцензією -- зокрема, програми парламентського телеканала "Рада" та обласної телерадіокомпанії "Скіфія". Натомість доповнив асортимент програмами одинадцяти телеканалів РФ із набором штампів про "бандерівців" та "мужніх ополченців з "ЛНР-ДНР", фільмами про доблесних російських поліцейських і спецпризначенців. Представник Нацради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Мовчан каже, що мав розмову із провайдером, котрий визнав факт самочинного "редагування" сітки програм. І пояснив його "бажанням глядачів".

 

-- Матеріали про трансляцію пропагандистських матеріалів передано до СБУ. Національна рада проведе позапланову перевірку провайдера, за результатами якої його можуть оштрафувати або винести попередження. Якщо ж порушення виявимо повторно, піде мова й про позбавлення ліцензії, -- наголосив Сергій Мовчан у бесіді з власкором "Голосу України".

 

На Херсонщині подібний випадок із свідомим "підігруванням" російським пропагандистам трапився вперше. Тому рішення Нацради України з питань телебачення і радіомовлення стане прецедентом, на який зважатимуть також інші власники кабельних мереж.

 

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

 

Херсонська область.

 

Голос України