Севастополь

О 05.30 02.03.14 російські спецназівці незаконно проникли на територію військової частини 191-го навчального загону ВМС України й захопили зброю. Спробі її вивезти запобігли за допомогою блокування бронетранспортером БТР-80 російського військового КАМАЗу. Офіцери стали живим щитом навколо транспорту й не дали російським військовим відбуксирувати його вбік. Незважаючи на те, що силовики РФ двічі стріляли з автомата в повітря, українці не відступили й не піддалися на провокацію силового сценарію. У такий спосіб удалося дійти компромісу: російський спецназ залишив територію військової частини, а КАМАЗ зі зброєю в супроводі українських військових відправлено на 174-у базу зберігання ВМС України, передає Морський Портал.

Феодосія

Ультимативну вимогу скласти зброю морським піхотинцям ВМС України висунули заступник командувача Південним військовим округом і заступник командира 810-ї бригади морської піхоти ЧФ РФ, які перебували біля КПП бригади українських морпіхів. Про це повідомив військовий експерт і журналіст, підполковник Василь Садовський, посилаючись на дзвінок заступника командира БМП українського флоту, пише Центр.

Цю інформацію «Голосу України» підтвердив начальник прес-служби 36-ї бригади берегової охорони ВМС України Владислав Селезньов.

— Військові частини в Криму заблоковані підрозділами Російської Федерації. Зокрема, у Перевальному заблоковано близько тисячі осіб і більше 20 одиниць техніки, а також батальйони, які перебувають у Феодосії й у Керчі. При цьому перемовини проводять методом ультиматумів. Російські військові вимагають, щоб українські склали зброю й не вживали жодних заходів протидії. На що наші не погоджуються, залишаючись вірними Конституції, присязі й народу України.

P. S. Коли верстався номер, військова частина у смт Перевальному все ще перебувала під загрозою штурму. Як повідомив «Голосу України» начальник прес-служби бригади берегової охорони ВМС України Владислав Селезньов, у цьому стані підрозділ уже третю добу. Але якщо вранці 2 березня біля воріт частини перебувало приблизно півсотні російських «колег», то о 16.30 близько тисячі бійців оточили по периметру в\ч. «Навіть з боку гір, де погана прохідність», — зазначив співрозмовник. У блокаді бере участь і техніка.

Українським морпіхам обличчя закривати не потрібно. Вони Батьківщину захищають. 

 

Фото з Твіттера Олексія Бескоровайного @AlexeyB_Kurkino.