Влада столиці з 1 лютого до 31 березня проводить акцію з надання розстрочення виплати боргів за житлово-комунальні послуги на особливо вигідних умовах. Таку акцію проводять удруге, і в період її дії пропонують справді кращі умови, ніж в інший час.


— Усі споживачі, які не мають боргів з поточних платежів, але не реструктуризували свої попередні борги, нині мають можливість укласти договір на більш тривалий час — на п’ять років без сплати першого внеску, спланувавши свої витрати на досить значний період, — зазначає директор столичного Центру комунального сервісу Київської міської державної адміністрації Катерина Саркісова. — Уточню: розстрочення можна отримати в будь-який час, але на різних умовах. Нині місто знову пропонує найкращий варіант для неплатників. Для міста важливо зберігати рівень поточного обслуговування й оплати за нього, щоб не виникло нових серйозних проблем. Важливо, щоб вчасно вивозили сміття, здійснювалося прибирання, оплачувалася електроенергія для ліфтів і під’їздів, працівники комунальної сфери вчасно отримували зарплату. 


Торік за час кампанії з надання розстрочення заборгованості на п’ять років договори уклали власники 6600 квартир на суму 63 мільйони гривень і тепер виплачують їх. Гадаю, і нинішньої весни будуть охочі оформити реструктуризацію на більш вигідних умовах, зокрема на послуги з опалення. Адже за нього можна платити не тільки в зимовий період, а, написавши заяву, розбити поточні платежі на 12 місяців.  Цікаво, що більшість неплатників мають заборгованість лише за два-три місяці. І вони прагнуть її погасити ще до судових засідань. У Києві за рішенням суду ще жодного разу не було конфісковано житло за борги з «комуналки», а от обмеження права використання житла й накладення арешту на майно (це не обов’язково квартира) проводяться постійно. 


— Чи можуть житлові організації наймати колекторські фірми для роботи з боржниками?


— Щоб найняти колекторів, потрібні джерела оплати їхніх послуг. Рентабельність нашої діяльності, закладена в тариф  сім років тому, становить 8 відсотків, з яких частина йде на надання знижки тим людям, які заплатили за обслуговування до 20 числа кожного місяця. Коштів, щоб наймати спеціалізовані юридичні фірми, не передбачено. Це можуть дозволити собі банки або приватні ЖЕКи. 


Ще в серпні минулого року було впроваджено спрощену процедуру подачі заяви на реструктуризацію боргів. Її можна подати в письмовій формі, просто кинувши в ящики, які стоять у кожному сервісному центрі в районах міста, можна і в електронному вигляді через сайт http://cks.kіev.ua/. Можна й традиційним способом — принести заяву бухгалтеру в житлово-експлуатаційну організацію і взяти з собою копії паспорта власника житла, ідентифікаційного коду, правовстановлюючих документів на квартиру. При цьому збережеться така перевага, як знижка на квартплату у разі оплати до 20 числа.


— Які законодавчі нововведення останнім часом з’явилися для роботи з боржниками?


— Відповідно до нових законів «Про виконавче провадження» і «Про органи і осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» істотно змінився порядок стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги. Стягувач має право самостійно звернутися до організації, яка виплачує боржникові зарплату, пенсію, стипендію, для проведення відрахувань. Люди не матимуть можливості добровільно виконати рішення суду й погасити борги після відкриття виконавчого провадження й при цьому зобов’язані ще й заплатити інфляційні витрати, 3 відсотки річних, судовий збір, виконавчий збір у розмірі 10 відсотків суми боргу, й авансовий внесок у розмірі 2 відсотків суми, яка підлягає стягненню. Крім того, неплатника зобов’язують надавати виконавцеві інформацію про власні доходи й майно. Мій коментар до цих нововведень: не дай Боже нікому з ними стикатися. А щоб уникнути всіх неприємностей — зробіть те, що написано вище.


Вл. інф.