Після подорожчання хліба у Херсоні ціни на нього кинулися піднімати й виробники, що постачають головний продукт мешканцям сільських районів. У середньому випічка тут протягом лютого подорожчала на 5—10 відсотків, тобто вартість навіть найдешевшого буханця чи батона сягає 9—10 гривень.

Виробники посилаються не тільки на підвищення мінімальної зарплати та зростання вартості енергоносіїв, а й на дорожнечу основної сировини — борошна. Так, пшеничне борошно вищого гатунку дешевше, ніж по 5,7—5,9 грн. за кг, не знайти, хоча ще кілька тижнів тому його продавали оптом по 5,4 грн. І борошно продовжує зростати в ціні.

Хоча ця тенденція є характерною загалом і для продовольчого ринку регіону. За даними Головного управління статистики Херсонщини, з початку року в області роздрібні ціни на продукти зросли в середньому на 4,3 відсотка. Але середні показники точної картини не дають. Адже овочі протягом цього часу «рвонули у ціні» на третину.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Херсонська область.