У Державному історико-культурному заповіднику "Поле Полтавської битви" з нагоди Дня закоханих влаштували тематичну екскурсію для школярів. Назвали її "Північна війна: історії великого кохання". Цього дня музейники запросили у гості старшокласників школи № 24 та вихованців дитячої художньої школи.

 

На знімку:

 

заступник директора заповідника
Людмила Шендрик
розповідає про жінок
у долі гетьмана
Івана Мазепи

 

Останні прийшли сюди, як то кажуть, не з порожніми руками. В одній із зал відкрилася виставка їхніх малюнків, присвячена найніжнішому почуттю. Та її перегляд залишили, як то кажуть, на десерт. А перед цим юні відвідувачі обійшли всі зали музею. В кожній із них екскурсоводи розповідали про героїчні й трагічні сторінки нашої та європейської історії ХVІІ--ХVІІІ століть через призму романтичних стосунків її головних дійових осіб.

 

Зокрема, в "козацькій" залі учні дізналися про жінок у долях двох видатних українських гетьманів -- Богдана Хмельницького та Івана Мазепи, прослухали фрагменти листів останнього до Мотрони Кочубеївни. Не менш захопливими були розповіді й про тих представниць прекрасної статі, котрі на шахівниці ЇЇ Величності Історії переставляли реальні фігури королів провідних європейських країн...

 

А під завісу екскурсії школярі одержали від співробітників заповідника "валентинки" з побажаннями неодмінно зустріти своє велике кохання та глибше занурюватись в "олюднену" минувшину рідного краю й своєї держави. Адже така історія набагато цікавіша за суху хроніку подій.

 

Василь НЕЇЖМАК.

Фото автора.

 

Полтава.

 

Голос України