Тристороння контактна група з врегулювання ситуації на Донбасі вкотре домовилася про відведення забороненого Мінськими угодами озброєння від лінії розмежування до 20 лютого. Як заявив на брифінгу за підсумками зустрічі спеціальний представник ОБСЄ Мартін Сайдік, цього дня також в економічній підгрупі обговорювали питання водопостачання в Донецькій та Луганській областях, а в політичній — дискутували на тему виборів за так званою формулою Штайнмаєра.


РФ і представники окупованих територій сходу України вдаються до маніпуляцій щодо виборів на Донбасі, оскільки у вересні 2017 року спливає термін дії тимчасового порядку місцевого самоврядування в цих регіонах.

 

Про це представник України в політичній підгрупі ТКГ Ольга Айвазовська написала на своїй сторінці у Фейсбуці. І процитувала п. 6 Копенгагенського документа, який, за її словами, є основою для тих знаменитих стандартів ОБСЄ, зокрема в частині проведення виборів: «Вони (держави—учасниці ОБСЄ) визнають свою відповідальність за захист і охорону відповідно до своїх законів, своїх зобов’язань з міжнародного права в сфері прав людини і своїх міжнародних зобов’язань вільно встановленого шляхом волевиявлення народу демократичного порядку від діяльності окремих осіб, груп чи організацій, які використовують або відмовляються відкинути тероризм чи насильство, спрямоване на повалення цього порядку чи такого порядку в іншій державі-учасниці».


У рамках гуманітарної підгрупи ТКГ на засіданні в середу було ухвалено рішення залучити Моніторингову місію ООН з прав людини до процесу обміну полоненими, повідомила прес-секретар Леоніда Кучми, який представляє Україну в мінському форматі, Дарка Оліфер на своїй сторінці у Фейсбуці. «У рамках гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи було ухвалено рішення звернутися до Моніторингової місії ООН з прав людини з проханням про те, щоб представники місії стали посередниками в процедурі верифікації відмови громадян, які відмовляються від переміщення на територію ОРДЛО в рамках обміну заручниками і прагнуть залишитися на території, підконтрольній українській владі. Українська сторона наполягає: для прискорення процесу верифікації необхідно обов’язково залучити до цієї місії Міжнародний Комітет Червоного Хреста», — написала вона.


Під час брифінгу Мартіна Сайдіка в Мінську група радикально налаштованих людей почала розкидати листівки й закликати російське керівництво припинити переговори з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, а також дипломатичні й економічні відносини з Україною. Порушників порядку вивела служба охорони.


Тим часом на фронті тривають обстріли з великокаліберної зброї. За добу (дані на 16.02) російсько-окупаційні війська 49 разів відкривали вогонь по наших позиціях. А в ніч на четвер знову завдали артудар по житловому району Авдіївки неподалік промзони. Є руйнування. З місцевих мешканців ніхто не постраждав.


У штабі АТО сумніваються, що проросійські бойовики дотримуватимуться досягнутих у Мінську домовленостей про відведення важкого озброєння до 20 лютого, заявив речник прес-центру штабу Леонід Матюхін. Офіцер вважає, що відведення (якщо воно відбудеться) буде формальним, як це вже було неодноразово.


І хоча деякі російські політологи стверджують: Кремль не знає, що робити з Донбасом, і тому вирішив тримати вичікувальну позицію й економити на підтримці квазіреспублік, риторика Путіна і його дії свідчать про зворотне. Так, на засіданні колегії ФСБ він заявив: «Ми бачимо серйозне загострення ситуації на південному сході України останнім часом. Мета цього загострення очевидна — зірвати Мінські угоди. Сьогоднішня влада в Україні явно не готова до мирного розв’язання цієї надскладної проблеми й робить ставку на силове рішення. Понад те, відкрито говорить і про організацію диверсійно-терористичної, підривної роботи, зокрема й у Росії. Нас це не може не турбувати...».


Мабуть, тому Москва відправляє на схід України низку своїх «гумконвоїв». У МНС РФ заявили, що в лютому їх буде два — 21 і 28, а в березні ще два. З огляду на любов кремлівського наполеона до різних дат і анонсований старт каравану «гуманітарки» уже наступного тижня можна очікувати чергового загострення ситуації на фронті.