У Народному музеї ДП «АНТОНОВ» триває виставка оригіналів картин Олега Антонова. Деякі з яких раніше не демонструвалися та не репродукувалися.

 


Виставка присвячена 111-й річниці від дня народження Олега Антонова й триватиме до 19 лютого. Тут представлені 15 живописних полотен, написаних у 1938—1983 роках. Знаменитий літакобудівник — автор приблизно 40 картин, частину з яких можна побачити лише на репродукціях у присвячених йому книгах. Серед експонованих — картини «Мідний чайник та хліб», «Парканчик», «Натюрморт з рефлектором», «Дитячі іграшки», «Яблука», «Ліс під Києвом».


«На 99,9% Олег Костянтинович був авіаконструктором і лише трохи художником. Він малював під час відпочинку. Картина «Радість», де зображено планер у польоті, написана за рік до смерті батька — у 1983-му. Але вона має позитивну енергетику, ніби її намалювала молода людина, яка радіє життю», — розповідає його донька професор НАУ Анна Антонова.


Унікальність виставки у тому, що живописних творів О. Антонова в оригіналах немає в жодній діючій експозиції, а тільки у Народному музеї ДП «АНТОНОВ». Тут вперше виставлена картина «Катастрофа» (1961).


«Мені здається, що вона — результат емоцій Олега Костянтиновича, а не зображення конкретної катастрофи. Генеральний конструктор за своє життя пережив їх кілька, і вони відклалися на його серці шрамами. Дві катастрофи сталися в лютому і березні 1959 року з літаками Ан-10 під час приземлення у Львові, коли загинуло приблизно 200 пасажирів. Тому на картині на першому плані жіноча туфелька. Історія всієї авіації йде від занурення у невідомість до виправлення помилок і знову руху до невідомого», — розповів газеті «АНТОНОВ» ветеран підприємства Ігор Бабенко, колишній провідний інженер з льотних випробувань на базі у селищі Гостомель під Києвом.


Виставка живопису стала одним із основних заходів, присвячених річниці видатного засновника підприємства, геніального творця — О. Антонова. Його досягнення в створенні літаків здобули гідне визнання у світі. Зокрема, в 1999 році його ім’я занесено до Міжнародної зали Слави Аерокосмічного музею міста Сан-Дієго (США).

 

Фото з фондів музею ДП «АНТОНОВ».