Від переходу на альтернативні енергоносії -- до повної термомодернізації. Місто обласного значення Гола Пристань стало першим на Херсонщині, де систему централізованого опалення перевели з газу на пелети. Тепер за допомогою міжнародних партнерів тут зробили другий крок. За грантові кошти Євросоюзу та місцевої громади тутешню загальноосвітню школу № 1 перетворюють на зразок енергоефективної будівлі. Її утеплюватимуть починаючи з даху і до підвалу. А вікна встановлять не звичайні металопластикові, а п'ятикамерні. Отже, втрати тепла у школі-"термосі" зведуться до мінімуму, а у спеку там буде прохолодно, тож діти почуватимуться комфортніше.

 

Міський голова Голої Пристані Олександр Бабич розповів "Голосу України", що загальна вартість проекту сягає 881 тисячу євро. Однак він включає в себе не тільки термомодернізацію школи, а й реконструкцію котельні, яка її обігріває. Тут встановлять сучасні автоматизовані котли із функцією самоочищення, значно дешевші в обслуговуванні та економічніші. Тож інвестиції в енергоефективність мають окупитися протягом кількох найближчих років. Надалі термомодернізацію планують провести в усіх без винятку будівлях бюджетних установ міста.

 

Показово, що цю програму-максимум тут реалізують незалежно від того, хто керує місцевим самоврядуванням: змінюються міські голови та склад депутатів Голопристанської міськради, але курс залишається той самий. Та воно й зрозуміло: в нинішніх умовах тільки енергоефективне місто буде успішним.

 

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

 

Херсонська область.

 

Голос України